Terug
Gepubliceerd op 22/04/2024

2024_CBS_03300 - Omgevingsvergunning - OMV_2022064170. Sneeuwbeslaan 20. District Wilrijk - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 19/04/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_03300 - Omgevingsvergunning - OMV_2022064170. Sneeuwbeslaan 20. District Wilrijk - Goedkeuring 2024_CBS_03300 - Omgevingsvergunning - OMV_2022064170. Sneeuwbeslaan 20. District Wilrijk - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2022064170

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

VZW ETION Synergia (0410248038) met als adres Sneeuwbeslaan 20 te 2610 Antwerpen

Ligging van het project:

Sneeuwbeslaan 20 te 2610 Wilrijk (Antwerpen)

Kadastrale percelen:

afdeling 42 sectie B nr. 41W

waarvan:

 

-          20220504-0060

afdeling 42 sectie B nr. 41W (Kantoorgebouw)

Vergunningsplichten:

exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

het exploiteren van een kantoorcomplex

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 7 september 2007 verleende het college aan D'OFFIZ cvba een milieuvergunning voor het exploiteren van een kantoorgebouw met kenmerk AN2007/325.

 

Aangevraagde rubriek(en)

 

Aangevraagde rubriek(en) Kantoorgebouw
 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

16.3.2°b)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioningsinstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW;

639,70 kW

17.1.2.1.1°

opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in verplaatsbare recipiënten met een gezamenlijk waterinhoudsvermogen van 300 liter tot en met 1.000 liter;

630,00 liter

17.4.

opslagplaatsen voor gevaarlijke vloeistoffen en vaste stoffen, met uitzondering van deze vermeld onder rubriek 48, in verpakkingen met een inhoudsvermogen van maximaal 30 liter of 30 kg, voor zover de maximale opslag begrepen is tussen 50 kg of 50 liter en 5.000 kg of 5.000 liter;

200,00 liter

43.1.2°b)

stookinstallaties met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 500 kW tot en met 5.000 kW in de gevallen andere dan vermeld sub 1°, c);

1.395,00 kW

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Hulpverleningszone Brandweer zone Antwerpen

16 oktober 2023

6 december 2023

Voorwaardelijk gunstig

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Stadsontwikkeling/ Omgeving/ Vergunningen Stedenbouw

16 oktober 2023

1 december 2023

 

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

De aanvraag betreft een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een kantoorgebouw en voorziet in een beperkte uitbreiding van reeds vergunde luchtbehandelingstoestellen op het plat dak van het bouwvolume.

De voorgestelde uitbreiding voldoet aan de eisen gesteld in artikel 16 van de bouwcode en is bijgevolg in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag betreft de exploitatie van een kantoorcomplex gelegen te Sneeuwbeslaan 20, 2610 Wilrijk. Het gebouw bestaat uit 3 verdiepingen voor kantoorfuncties en een ondergrondse kelder voor nutsvoorzieningen.

Milieutechnisch omvat het de exploitatie van:

  • diverse koelinstallaties en airconditioningsinstallaties onder rubriek 16.3.2.b°;
  • 7 gasflessen Argonite (ArN2) van de blusbatterij onder rubriek 17.1.2.1.1°;
  • 200 liter gevaarlijke vaste stoffen en vloeistoffen in kleine verpakkingen (detergenten) onder rubriek 17.4;
  • drie stookinstallaties met elk een warmtevermogen van 465 kW onder rubriek 43.1.2°b).

Conform het gewestplan ligt het gebouw in een woongebied. De aangewezen rubriekenindeling voor de stookinstallatie, gevoed met aardgas met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van maximaal 2.000 kW, is 43.1.1°b in plaats van rubriek 43.1.2°b). De exploitatie van de 3 stookinstallatie met een ingangsvermogen van 465 kW elk of 1.395 kW in totaal is louter meldingplichtig. Dit wordt rechtgezet bij de afhandeling van de aanvraag. De aanwezige stookinstallaties worden 2-jaarlijks onderhouden door een erkend technicus gasvormige brandstof conform de wettelijke vereisten om een goede werking en minimale luchtemissies te verzekeren. Gezien de stookinstallaties aardgas als brandstof hebben en er een periodiek onderhoud wordt uitgevoerd, mag worden aangenomen dat de effecten op de luchtkwaliteit beperkt zijn.

Voor de gasflessen argoniet wordt rubriek 17.1.2.1.1° aangevraagd. Het betreft 7 gasflessen (ArN2) van 90 liter aanwezig in de blusbatterij. De aanwezigheid van gasflessen in de batterij, aangesloten aan een installatie, wordt niet aanzien als opslag. Deze rubriek wordt bijgevolg zonder voorwerp verklaard.

De aanvraag omvat diverse koelinstallaties en airconditioningsinstallaties gestald op het dak van het gebouw. De totale drijfkracht bedraagt 639,7 kW, wat bijzonder hoog is. Het is niet duidelijk of deze drijfkracht het koelvermogen van de installaties betreft of de werkelijke elektrische drijfkracht. Uit het aanvraagdossier blijkt dat de airconditioningsinstallaties zich op diverse plaatsen op het dak bevinden. De grootste installaties bevinden zich op het middelste deel van het gebouw, op ruime afstand van de nabijgelegen gebouwen. Op deze manier wordt geluidshinder naar de omgeving toe beperkt tot een minimum. Ook de ligging van het gebouw tussen de Sneeuwbeslaan en de R11 zorgt voor de maskering van potentiële geluidsemissies.

Tenslotte wordt de opslag van detergenten en kuisproducten gemeld onder gevaarlijke vaste stoffen en vloeistoffen in kleine verpakkingen. De lozing van 550 m³/jaar huishoudelijk afvalwater én de exploitatie van twee transformatoren met een individueel nominatief vermogen van 630 en 400 kVA zijn niet ingedeeld.

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Mits voldaan wordt aan de algemene en sectorale voorwaarden, wordt gunstig advies gegeven de vergunning te verlenen.

 

Geadviseerde rubriek(en)

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

16.3.2°b)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioningsinstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW; (inrichting Kantoorgebouw)

639,70 kW

17.1.2.1.1°

opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in verplaatsbare recipiënten met een gezamenlijk waterinhoudsvermogen van 300 liter tot en met 1.000 liter; (inrichting Kantoorgebouw)

zonder voorwerp

17.4.

opslagplaatsen voor gevaarlijke vloeistoffen en vaste stoffen, met uitzondering van deze vermeld onder rubriek 48, in verpakkingen met een inhoudsvermogen van maximaal 30 liter of 30 kg, voor zover de maximale opslag begrepen is tussen 50 kg of 50 liter en 5.000 kg of 5.000 liter; (inrichting Kantoorgebouw)

200,00 liter

43.1.1°b)

het stoken in installaties, met uitzondering van stationaire motoren en gasturbines, met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van 300 kW tot en met 2.000 kW, als de inrichting volledig of gedeeltelijk gelegen is in een ander gebied dan industriegebied en gestookt wordt met aardgas; (inrichting Kantoorgebouw)

1.395,00 kW

43.1.2°b)

stookinstallaties met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 500 kW tot en met 5.000 kW in de gevallen andere dan vermeld sub 1°, c); (inrichting Kantoorgebouw)

zonder voorwerp

 

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

25 september 2023

Volledig en ontvankelijk

16 oktober 2023

Start openbaar onderzoek

26 oktober 2023

Einde openbaar onderzoek

24 november 2023

Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen

geen

Uiterste beslissingsdatum zonder noodbesluit

29 januari 2024

 

Uiterste beslissingsdatum met noodbesluit

28 april 2024

Verslag GOA

11 april 2024

Naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

26 oktober 2023

24 november 2023

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.


Brandweervoorwaarden
de voorwaarden uit het brandpreventieverslag met referentie BW/FPA/2023/G.00517.WI.0007.

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubriek(en):

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

16.3.2°b)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioningsinstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW; (inrichting Kantoorgebouw)

639,70 kW

17.4.

opslagplaatsen voor gevaarlijke vloeistoffen en vaste stoffen, met uitzondering van deze vermeld onder rubriek 48, in verpakkingen met een inhoudsvermogen van maximaal 30 liter of 30 kg, voor zover de maximale opslag begrepen is tussen 50 kg of 50 liter en 5.000 kg of 5.000 liter; (inrichting Kantoorgebouw)

200,00 liter

43.1.1°b)

het stoken in installaties, met uitzondering van stationaire motoren en gasturbines, met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van 300 kW tot en met 2.000 kW, als de inrichting volledig of gedeeltelijk gelegen is in een ander gebied dan industriegebied en gestookt wordt met aardgas; (inrichting Kantoorgebouw)

1.395,00 kW

  

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.