Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2023170884 |
Gegevens van de aanvrager: | mevrouw Mila Laureys met als adres Fort VI-straat 156 te 2610 Wilrijk (Antwerpen) en de heer Pieter Borms met als adres Fort VI-straat 156 te 2610 Wilrijk (Antwerpen) |
Ligging van het project: | Fort VI-straat 156 te 2610 Wilrijk (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 42 sectie C nr. 34L3 |
Vergunningsplichten: | stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | verbouwen van een eengezinswoning |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 05/11/1998: vergunning (ROL-19983004) voor het verbouwen van een woning;
- 27/07/1970: weigering (ROL-19708122) voor het oprichten van berghokken;
- 06/04/1970: weigering (ROL-19698356) voor het bouwen van 3 hondenhokken;
- 14/04/1969: vergunning (ROL- 19698036) voor verbouwingswerken;
- 17/02/1969: vergunning (ROL- 19698029) voor verbouwingswerken.
Vergunde toestand
- functie:
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- inrichting:
Bestaande toestand
Komt niet overeen met LVT op volgende vlakken:
- gewijzigde raam- en deuropeningen;
- gewijzigde nokhoogte tot 9,15m;
- gewijzigde interne indeling met constructieve werken;
- verharding in de voortuin met een oppervlakte van 26,6m²;
- schrijnwerk in zwart pvc;
- gevel in grijs pleisterwerk;
- uitbreiding tuinbergingen tot een oppervlakte van 27,5m².
Nieuwe toestand
- functie:
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- inrichting:
Inhoud van de aanvraag
- herbouwen van de tuinberging;
- uitbreiden van het volume door het wijzigen van de nokhoogte en het toevoegen van twee dakkapellen;
- wijzigen van de afwerking van de voorgevel;
- wijzigen van de scheimuren;
- doorvoeren van interne constructieve werken.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > Hemelwaterverordening 2023.
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be).
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
De voorgestelde afmetingen van de dakkapellen kunnen bezwaarlijk in verhouding tot de oppervlakte van het dakvlak worden genoemd voor de betreffende omgeving.
De schuine dakvorm blijft niet duidelijk herkenbaar.
De herbouwde slaapkamer op de zolderverdieping, met een netto-oppervlakte van 14m² te meten vanaf 1,80m, heeft een vrije hoogte van minstens 2,60m op circa 2m².
De stallingsmogelijkheid op een verharde zone in de voortuin ondersteunt het begroende karakter van deze zone niet.
Sectorale regelgeving
- MER-screening:
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Waterwetboek), dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets. Deze wordt uitgevoerd overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Watertoetsbesluit).
Voor het project is geen pluviale overstromingskans gemodelleerd (score A).
Voor het project is geen fluviale overstromingskans gemodelleerd (score A).
Het project is niet gelegen in een signaalgebied.
Na onderzoek blijkt dat het project waarschijnlijk geen schadelijke effecten op het watersysteem veroorzaakt.
(Kijk de score van uw project na op (https://www.waterinfo.be/informatieplicht)
- Vlaamse codex Wonen 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex Wonen van 2021)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid
De voorziene dakkapel langsheen de voorgevel heeft een gevelbreedte van circa 5 m en langsheen de achtergevel circa 4m. De dakkapellen zijn voorzien tot aan de linker zijgevel. Door de gevelbreedte en de positie van de dakkapellen is het schuine dakvlak niet duidelijk herkenbaar. Als voorwaarde bij vergunning wordt daarom opgelegd dat de dakkapellen een afstand moeten houden van 0,6 m ten opzichte van linker zijgevel.
Hierdoor kan ook aan de linker zijde het hellend dak behouden blijven, alsook de puntgevel, waardoor de herkenbaarheid van het zadeldak behouden blijft, op voorwaarde dat ook de uitstekende kroonlijst behouden blijft.
Mits voldaan aan deze voorwaarden kan het voorgestelde volume in overeenstemming worden gebracht met een goede ruimtelijke ordening van de plek.
Het voorgestelde volume van het tuinhuis en de gewijzigde nokhoogte kan aanvaard worden. Dit geeft geen onaanvaardbare hinder inzake bezonning naar de tuin van het rechter aanpalend perceel.
Visueel-vormelijke elementen
De bouwheer wenst de voorgevel af te werken met grijs pleisterwerk, de zijgevels in wit pleisterwerk, de achtergevels op de verdieping in zwarte leien en de achtergevels op het gelijkvloers in wit pleisterwerk. Het schrijnwerk in de voorgevel wordt voorzien in wit hout, zwart PVC en zwart aluminium. Het schrijnwerk in de zijgevel van het hoofdvolume wordt voorzien in bruin hout.
Deze hoeveelheid aan afwerkingen is in afwijking aan de achterzijde aanvaardbaar. Als voorwaarde zal bijgevolg worden opgelegd het pleisterwerk in de voorgevel ook in het wit te voorzien zoals de zijgevel.
Het andere materiaal voor het schrijnwerk in de voorgevel het schrijnwerk in de zijgevel is aanvaardbaar op voorwaarde dat de kleur wel op elkaar wordt afgestemd.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De herbouwde slaapkamer op de zolderverdieping, met een netto-oppervlakte van 14 m² te meten vanaf 1,80 m, heeft een vrije hoogte van minstens 2,60 m op circa 2 m².
Deze hoogte is in afwijking aanvaardbaar op voorwaarde dat de slaapkamer wordt samengevoegd met de kamer aan de straatzijde tot één grote kamer.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. Na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten, opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
2. De dakkapellen te beperken in de breedte zodat een afstand van 0,6 m ten opzichte van de linker zijgevel gevrijwaard blijft en de puntgevel behouden.
3. Het supprimeren van de uitstekende kroonlijst wordt uitgesloten van vergunning.
4. De twee kamers in het dak te voorzien als één grote slaapkamer.
5. De stallingsmogelijkheid en de verharde zone hiervoor in de voortuin worden uitgesloten van vergunning.
6. Het pleisterwerk in de voorgevel in het wit te voorzien.
7. De kleur van al het buitenschrijnwerk in de voorgevel en in de zijgevel van het hoofdvolume te voorzien in eenzelfde kleur.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 13 februari 2024 |
Volledig en ontvankelijk | 29 maart 2024 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 28 mei 2024 |
Verslag GOA | 7 mei 2024 |
Naam GOA | Wim Van Roosendael |
De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Schriftelijke bezwaarschriften | Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften | Petitielijsten | Digitale bezwaarschriften |
0 | 0 | 0 | 0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. Na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten, opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
2. De dakkapellen te beperken in de breedte zodat een afstand van 0,6 m ten opzichte van de linker zijgevel gevrijwaard blijft en de puntgevel behouden.
3. Het supprimeren van de uitstekende kroonlijst wordt uitgesloten van vergunning.
4. De twee kamers in het dak te voorzien als één grote slaapkamer.
5. De stallingsmogelijkheid en de verharde zone hiervoor in de voortuin worden uitgesloten van vergunning.
6. Het pleisterwerk in de voorgevel in het wit te voorzien.
7. De kleur van al het buitenschrijnwerk in de voorgevel en in de zijgevel van het hoofdvolume te voorzien in eenzelfde kleur.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.