Terug
Gepubliceerd op 23/04/2024

2024_DCWI_00083 - Druivenstraat, Godshuisstraat, Karel Pomastraat en Kortestraat. Vernieuwen en integreren speel- en sportterreinen. SWOU12720 - Projectdefinitie en concept. - Goedkeuring

districtscollege Wilrijk
ma 22/04/2024 - 18:15 collegezaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Hans Ides, districtsschepen; Linda Verlinden, districtsschepen; Alexandra D'Archambeau, districtsschepen; Julie De Vos, districtssecretaris

Afwezig

Ine Van de kerkhove, waarnemend districtssecretaris

Verontschuldigd

Kristof Bossuyt, districtsburgemeester; Robert Moens, districtsschepen

Secretaris

Julie De Vos, districtssecretaris
2024_DCWI_00083 - Druivenstraat, Godshuisstraat, Karel Pomastraat en Kortestraat. Vernieuwen en integreren speel- en sportterreinen. SWOU12720 - Projectdefinitie en concept. - Goedkeuring 2024_DCWI_00083 - Druivenstraat, Godshuisstraat, Karel Pomastraat en Kortestraat. Vernieuwen en integreren speel- en sportterreinen. SWOU12720 - Projectdefinitie en concept. - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Het district wenst een samenhangende groenzone te realiseren met verhoogde verblijfskwaliteit voor verschillende gebruikers en met maximale verkeersveiligheid en comfort. Dit in combinatie met de inrichting van een aantrekkelijk, fantasievol en uitdagend speelterrein, natuurlijk geïntegreerd in het projectgebied.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie en het concept ter goedkeuring voor.

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen. In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
De Druivenstraat, Godshuisstraat, Karel Pomastraat en Kortestraat zijn lokale straten.

Argumentatie

Na een geslaagde proefopstelling worden de drie afzonderlijke pleintjes in het projectgebied veilig met elkaar verbonden. Tegelijkertijd is de vernieuwing van het verouderde speelterrein een aanleiding om dit beter te integreren in de omgeving. 

Afbakening projectgebied
Het projectgebied is gelegen in de wijk 't Molenveld te Wilrijk. Dit is gelegen voor het grootste deel tussen de Karel Pomastraat, Druivenstraat en de Kortestraat, maar ook het kruispunt met de Godshuisstraat en de Jules Moretuslei wordt heraangelegd. De totale oppervlakte van het projectgebied bedraagt zo een 4.500 m². Het projectgebied bestaat uit twee delen, de verbinding van de drie pleintjes en de realisatie van een groene toegang aan de Godshuisstraat.

Realisatie van een samenhangende groenzone met verhoogde verblijfskwaliteit voor verschillende gebruikers
De drie pleintjes zijn met elkaar verbonden tot een maximaal grote, samenhangende groenzone.

Verkeersveiligheid en comfort
Aan de Jules Moretuslei is een nieuwe toegang tot de wijk voorzien, zodat de Godshuisstraat bereikbaar blijft. Aan de Druivenstraat en de Karel Pomastraat wordt een keerbeweging ingericht voor gemotoriseerd verkeer. Tussen de Karel Pomastraat en Kortestraat is een bochtverbreding voorzien.
Voetgangers en fietsers kunnen vlot over het projectgebied circuleren over een verhard pad.

Verblijven
Over het projectgebied loopt een speelse zachte verbinding. Deze kan bestaan uit een pad in halfverharding, stapstenen, enzovoort. Hieraan worden verschillende activiteitenzones gekoppeld,  bijvoorbeeld een speelterrein, luwteplek of koelteplek. Langs dit speels pad zijn spelelementen voorzien, namelijk stapstenen in waterinfiltratiekom, rotsblokken, parcours met evenwichtsbalken.

Reliëf en water
Reliëf geeft de oppervlakte van het projectgebied een speelse afwerking en maakt deel uit van het spellandschap. Verdiepte infiltratiezones geven water de kans om ter plaatse in de grond te trekken.

Groen
De bestaande bomen blijven behouden, met uitzondering van enkele dode bomen die gerooid worden. Voor de populierenrij tussen de Karel Pomastraat en de Druivenstraat is gekozen voor een uitdoofscenario: bij uitval van een boom, wordt deze vervangen door een nieuwe boom met een grotere meerwaarde.
Een gevarieerde beplanting zorgt voor een aantrekkelijke sfeer. Deze bestaat uit een afwisseling van intensief gemaaid gras, gewild gras, lage heesters en markante toekomstbomen. Grote bomen brengen koelte in de groenzone en zorgen voor schaduwplekken.

Realisatie groene toegang tot wijk

  • het kruispunt Godshuisstraat/Jules Moretuslei is momenteel afgesloten met paaltjes. Dit wordt open gemaakt voor gemotoriseerd verkeer, zodat de straat bereikbaar blijft;
  • de aanleg gebeurt zonder hoogteverschillen, met voorrang van rechts;
  • in de Jules Moretuslei liggen fietspaden. Ter hoogte van de Godshuisstraat is een nieuwe fietsoversteek voorzien. Ter hoogte van de Godshuisstraat buigen de fietspaden in, voor een optimale zichtbaarheid; 
  • om de fietsoversteek te realiseren is de bushalte verplaatst; 
  • door het verplaatsen van de bushalte vallen een aantal parkeerplaatsen weg, deze verschuiven naar de locatie van de huidige bushalte;
  • de toegang tot de wijk wordt vergroend met een groot plantvak en een nieuwe boom om de parkeerstrook in de Godshuisstraat af te bakenen. 

Inrichting van een aantrekkelijk, fantasievol en uitdagend speelterrein, natuurlijk geïntegreerd in het projectgebied
Er is een volledig nieuw speelterrein voorzien. Het bestaat uit twee grote speelzones op zand en een spelparcours langs het pad. (+/- 300m² zand, totaal speelterrein +/-500m²):

  • makkelijk toegankelijke speelzone (0-3 jaar, 120m²);
  • niet-makkelijk toegankelijke speelzone (+3 jaar, 180m²);
  • geen specifiek thema, ruimte voor verbeelding;
  • samenhangende vormgeving met uniform beeld;
  • natuurlijke aanleg in sobere kleuren, organische vormen ;
  • fantasie-prikkelende speeltoestellen met maximale speelwaarde, bij voorkeur in hout;
  • ondergrond in zand met natuurlijke afboording (grasberm, hout);
  • spelparcours langs speels pad: zwerfkeien, stapstenen, evenwichtsbalken, parcours in hout/boomstammen op gras;
  • aandacht voor de integrale toegankelijkheid;
  • voetbaldoeltjes op gras;

Dit zal verder uitgewerkt worden als design & build.

Verlichting
De verlichting wordt vernieuwd volgens lichtplan. Drie verlichtingspunten van de straat worden vervangen door een gevelarmatuur op 6m. Ter hoogte van de groenzone komen drie lichtpunten op 4m hoogte. 

Mobiliteitsvoorwaarden
De straten zijn in het mobiliteitsplan geselecteerd als woonstraten.

Voetgangers

  • aanwezigheid van aansluiting trage wegen: die aansluiting moet vrijgehouden worden van geparkeerde voertuigen en moet zichtbaar zijn in functie van gebruik door actieve weggebruikers en in functie van conflictpresentatie;
  • in woonstraten (zone 30) waar langs- of haaksparkeren van toepassing is, zouden ook regelmatig plaatsen moeten worden voorzien waar voetgangers veilig kunnen oversteken (dat wil zeggen geen belemmering van het zicht op/van de voetganger). Wanneer plateaus worden gebruikt als snelheidsremmer kan dit uiteraard gecombineerd worden. 

Fietsers

  • verkeerssamenstelling (gemengd verkeer);
  • fietsen en speedpedelecs in beide richtingen toegelaten;
  • fietsbeugels.

Autoverkeer

  • snelheidsregime: 30km/u (Zone 30). Bij overgang van 50km/u naar 30km/u: toegangspoort zone 30 met grondsticker F4a, (ruimte voor) toegangsbord, voetpaduitstulpingen (indien mogelijk), verhoogde inrichting (conform voorrangsregeling).  Herhalingstickers ‘30’ om de ca. 250m;
  • voorrangsregeling: voorrang van rechts;
  • parkeerorganisatie: langs; 
  • rijrichting: dubbel met keerlus, enkelrichting in de Kortestraat;
  • beperkte of geen toegang tot de straat;
  • rekening houden met de inritten en/of garage;
  • parkeerzone/vakken al of niet gemarkeerd voor inrit of verharde voortuin.

Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 30 plaatsen in de bestaande situatie naar 21 plaatsen in de nieuwe toestand. Door het samenvoegen van de pleintjes en de nieuwe circulatie vallen de rijweg en parkeerplaatsen er langs weg. 

Bomenbalans
De projectdefinitie heeft een sterk positieve invloed op de bomenbalans. Zowel het aantal bomen als het toekomstig kruinvolume nemen toe. Er worden in het concept een 20-tal nieuwe bomen voorzien. De bomen worden geplant in een goed voorbereidde bodem en krijgen zo optimale groeimogelijkheden.

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed. De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

De Druivenstraat, Godshuisstraat, Karel Pomastraat en Kortestraat  liggen in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering) voorgesteld.

In de volgende fase zullen de ontwerpmaatregelen opgenomen worden die nodig zijn om de infiltratie en buffering toe te passen die nodig zijn volgens de berekeningen en regels zoals beschreven in het hemelwaterplan.

Inspraak

In juli-augustus 2020 organiseerde het districtsbestuur een zomertuin op de pleintjes. De bedoeling van de opstelling was om draagvlak te creëren voor het verpleiningsproject. Nadien werd een bevraging over de evaluatie hiervan gehouden, enkele resultaten:

  • de verkeersaanpassing en het verbinden van de pleintjes draagt de goedkeuring weg van een meerderheid van de bevraagden; 
  • van de respondenten die gebruik maakten van de zomertuin, vonden de meesten de tijdelijke opstelling (meubilair enzovoort) een toegevoegde waarde hebben.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op doelstelling SUB_NR/INTERN/2400/5081000000/220/2WIL010301M00531/2WI090750

Adviezen

coördinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

5 februari 2024
Het coördinatieoverleg openbaar domein adviseerde gunstig met volgende voorwaarden:

  • in overleg met SB/SR bekeken wordt op welke manier de huisvuilophaling hier gereguleerd kan worden;
  • de technische detaillering in functie van de grondbewerking/grondverbetering in overleg met SB/Groen verder uitgewerkt wordt;
  • de haalbaarheid onderzocht wordt om ter hoogte van de bestaande boom op hoek Godshuisstraat/Jules Moretusplein ondergronds bijkomende doorwortelbare infrastructuur te voorzien, opdat deze boom in aanmerking komt als toekomstboom. En indien niet haalbaar, het plantvak gemaximaliseerd wordt in functie van een large boom;
  • In overleg met SB/Groen de stapstenen/objecten in de wadi’s verder uitgewerkt worden, rekening houdend met een haalbaar beheer;
  • onderzocht wordt of de groenzone in de Karel Pomastraat tegen de gevels verbreed kan worden naar 2,5m en ondergronds verbonden wordt met het plein via wortelstraten;
  • ter hoogte van de fietsdoorsteek in de Jules Moretuslei voldoende obstakelvrije ruimte voorzien wordt in functie van zichtbaarheid van de overstekende voetganger en fietser; 
  • onderzocht wordt wat de impact is op de bestaande groenzone en het bijhorend programma, om het langsparkeren in de Kortestraat om te vormen naar haaks parkeren;
  • onderzocht wordt of binnen dit project extra maatregelen in functie van regenwaterinfiltratie kunnen voorzien worden (onder andere door regenwater maximaal af te koppelen in de wijk en omliggende straten); 
  • bij de uitwerking van de speelinfrastructuur ingezet wordt op zoveel mogelijk verschillende vaardigheden in functie van motorische ontwikkeling; 
  • de nutsleidingen in kaart worden gebracht.

Bovenstaande vragen en opmerkingen worden meegenomen en verder uitgewerk in de volgende fase.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2WIL01 - 7 unieke en diverse wijken, samen één bruisend Wilrijk
2WIL0103 - Jeugd en senioren (doelgroepen)
2WIL010301 - Jeugd
2WIL010301M00531 - SWOU11542 Druivenstraat, Karel Pomastraat, Kortestraat (Proefopstelling en speel- en sportterrein)
9 - Decentralisatie
2WIL01 - 7 unieke en diverse wijken, samen één bruisend Wilrijk
2WIL0108 - Groen
2WIL010802 - Parken
2WIL010802M00531 - SWOU11542 Druivenstraat, Karel Pomastraat, Kortestraat (Proefopstelling en speel- en sportterrein)

Besluit

Het districtscollege wilrijk beslist:

Artikel 1

Het districtscollege keurt de projectdefinitie en concept (5 februari 2024) voor het vernieuwen en integreren speel- en sportterreinen in de Druivenstraat, Godshuisstraat, Karel Pomastraat en Kortestraat, district Wilrijk, goed.

Artikel 2

Het districtscollege neemt kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Het districtscollege geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/PR/ONT
  • Opdracht aan Water-link:
    • opmaken ontwerpmaatregelen voor infiltratie.
  • Na de inspraakprocedure:
    • concept uitwerken tot een voorontwerp
SW/PR/ADMmobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college
SW/Mobiliteitdraft signalisatieplan opmaken
bestuurscoördinator districtcommunicatie en participatietraject organiseren

Bijlagen

  • 20240205_12720_PD_COD_DEF.pdf