Terug
Gepubliceerd op 20/03/2024

2024_IP_00048 - Interpellatie van raadsleden Luc Eliaerts, Dirk Avonts, Peggy Deckx, Azeddine Hayani: heraanleg Cliviastraat, Lotusstraat en Chrysantenstraat; mobiliteitsplan met knip aan het Karel Mestdaghplein

districtsraad Wilrijk
do 07/03/2024 - 20:00 raadzaal districtshuis Wilrijk
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Kristof Bossuyt, voorzitter van de districtsraad; Hans Ides, districtsschepen; Robert Moens, districtsschepen; Linda Verlinden, districtsschepen; Werner Theuns, districtsraadslid; Martine Depauw, districtsraadslid; Magda Biesemans, districtsraadslid; Alexandra D'Archambeau, districtsschepen; Lien Moens, districtsraadslid; Dirk Avonts, districtsraadslid; Azeddine Hayani, districtsraadslid; Youssef Boubker, districtsraadslid; Peggy Deckx, districtsraadslid; Monique Mahieu, districtsraadslid; Els Vanderelst, districtsraadslid; Xeno Wauters, districtsraadslid; Philippe Kussé, districtsraadslid; Marleen Verbruggen, districtsraadslid; Werner De Gres, districtsraadslid; Luc Eliaerts, districtsraadslid; Frida Boeykens, districtsraadslid; Wim Walschaerts, districtsraadslid; Marwan Morowa, districtsraadslid; Julie De Vos, districtssecretaris

Afwezig

Ine Van de kerkhove, waarnemend districtssecretaris

Verontschuldigd

Eric Huijbrechts, districtsraadslid; Omar Al Jouaidi, districtsraadslid

Secretaris

Julie De Vos, districtssecretaris

Voorzitter

Kristof Bossuyt, voorzitter van de districtsraad
2024_IP_00048 - Interpellatie van raadsleden Luc Eliaerts, Dirk Avonts, Peggy Deckx, Azeddine Hayani: heraanleg Cliviastraat, Lotusstraat en Chrysantenstraat; mobiliteitsplan met knip aan het Karel Mestdaghplein 2024_IP_00048 - Interpellatie van raadsleden Luc Eliaerts, Dirk Avonts, Peggy Deckx, Azeddine Hayani: heraanleg Cliviastraat, Lotusstraat en Chrysantenstraat; mobiliteitsplan met knip aan het Karel Mestdaghplein

Motivering

Indiener(s)

Azeddine Hayani, Peggy Deckx, Luc Eliaerts, Dirk Avonts

Gericht aan

Alexandra D'Archambeau

Tijdstip van indienen

do 29/02/2024 - 16:43

Toelichting

 Het districtsbestuur plant een heraanleg van de Cliviastraat, Lotusstraat en Chrysantenstraat en wil  daarbij meer ruimte maken voor groen en water. Dit wordt positief ervaren door de bewoners van de betrokken straten.

Tevens wordt voorzien dat deze straten  enkel richting worden:

 

Dit kan evenwel niet  los gezien worden van het project van de paardenwei aan het Hof Van Mols. Daarvan voorziet  het mobiliteitsplan een knip aan het Karel Mestdaghplein.  

Blijft het na deze knip voor het verkeer komende van de Cyriel Buyssestraat  nog mogelijk om via de Lodewijk Mortelmansstraat naar de Valaarstraat te rijden?

Als dat niet het geval zou zijn, dreigt al het verkeer vanuit de Cyriel Buyssestraat én de Julius De Geyterstraat via de Lotusstraat te worden geleid i.p.v. de veel bredere Valaarstraat. Heeft uw college in dat geval gedacht aan aangepaste maatregelen?

Het belang van deze verkeerstroom mag zeker niet worden onderschat. Uit straatvinken 2022 blijken volgende cijfers

  • Cyriel Buyssestraat: 305 auto’s
  • Edward Keurvelsstraat: 90 auto’s
  • Lotusstraat: 6 auto’s

Omwille daarvan is het van cruciaal belang dat het verkeer van op het rondpunt op het Karel Mestdaghplein via de L. Mortelmansstraat naar de Valaarstraat kan blijven rijden, zoals dat vandaag het geval is. Kan het districtsbestuur officieel bevestigen dat deze passage mogelijk zal blijven na de werken binnen het project van de Hof Van Mols?

Indien dat niet het geval is, welk bestuur beslist dan uiteindelijk over het mobiliteitsplan dat bij het project van het Hof Van Mols hoort?

Zal het districtscollege Wilrijk dan in ieder geval proactief advies  geven dat het verkeer van op het rondpunt op het Karel Mestdaghplein via de L. Mortelmansstraat naar de Valaarstraat moet kunnen blijven rijden ?

Bespreking

Antwoord

Interpellaties met jaarnummer 2024_IP_0048 en 2024_IP_00049 worden samen behandeld.

Districtsraadsleden Luc Eliaerts (Groen) en Lien Moens (PVDA) lichten de interpellaties toe.

Districtsraadsburgemeester Kristof Bossuyt (NV-A) geeft een antwoord. 

Districtsraadslid Lien Moens (PVDA) stelt nog een bijkomende vraag.

wo 20/03/2024 - 10:48