Terug
Gepubliceerd op 01/10/2024

2024_GR_00504 - Stedelijk patrimonium. Voormalige pastorij Sint-Andries, Sint-Andriesstraat 7, 2000 Antwerpen - Verkoop - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 30/09/2024 - 19:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Claude Marinower, raadslid; Filip Dewinter, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Annick De Ridder, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Karen Maes, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ilse De Schutter, raadslid; Goedele Toen, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Freya Van Alsenoy, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Güler Turan, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Verontschuldigd

Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2024_GR_00504 - Stedelijk patrimonium. Voormalige pastorij Sint-Andries, Sint-Andriesstraat 7, 2000 Antwerpen - Verkoop - Goedkeuring 2024_GR_00504 - Stedelijk patrimonium. Voormalige pastorij Sint-Andries, Sint-Andriesstraat 7, 2000 Antwerpen - Verkoop - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6, §3.2 bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de gemeenteraad van de stad en is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.

Op 10 januari 2020 (jaarnummer 137) keurde het college principieel goed om verschillende voormalige pastorijen, waaronder de pastorij Sint-Andries, te valoriseren en gaf hierbij opdracht aan AG Vespa om per locatie een voorstel uit te werken en ter goedkeuring voor te leggen. 

Juridische grond

Artikel 41,§2, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, §3, 8°, b).

Artikel 6, §3.2 en artikel 7 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa , goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in - en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium

Argumentatie

De verkoop betreft de pastorij op en met grond gelegen Sint-Andriesstraat 7, 2000 Antwerpen, kadastraal gekend onder Antwerpen, 4de afdeling, sectie D, nummers 893/D, 893/E, 893/F en 898/E, met een gezamenlijke kadastrale oppervlakte van 424 m² en een laatst gekend gezamenlijk kadastraal inkomen van 2.378,00 EUR. Het pand werd bij koninklijk besluit van 23 maart 1974 beschermd als monument, in het bijzonder ‘de gevels en bedaking’.

Bij bisschoppelijk decreet van 18 oktober 2023 werd de pastorij gedesaffecteerd als presbyterium. Hierdoor heeft het gebouw niet langer het statuut als gebouw van de eredienst en kan het bijgevolg worden verkocht. 

De pastorij staat reeds geruime tijd leeg, op enkele ruimtes na die momenteel tijdelijk in gebruik zijn als werflokaal in functie van de restauratiewerken aan de Sint-Andrieskerk. De stad Antwerpen is eigenaar van deze voormalige pastorijwoning die vroeger werd gebruikt als huisvesting voor de pastoors en/of bedienaars van de naastgelegen kerk Sint-Andries. Het pand is uitgeleefd en voldoet niet meer aan de huidige normen voor bewoning. Hierdoor komt de pastorij niet in aanmerking voor verhuur. Bijgevolg is het aangewezen om de pastorij te verkopen, met toepassing van de algemene verkoopvoorwaarden van AG Vespa, waaronder een renovatieverplichting. Voorafgaand aan de verkoop worden de erfdienstbaarheden nog uitgeklaard.

Volgens het schattingsverslag, opgemaakt op 27 juni 2023 door het Expertisecentrum van AG Vespa, bedraagt de marktwaarde van het eigendom 452.000,00 EUR. Deze waarde zal gelden als minimumprijs bij verkoop.

Algemene financiële opmerkingen

De minimale verkoopprijs wordt vastgesteld op 452.000,00 EUR. De opbrengst van deze verkoop wordt opgenomen in het vastgoedfonds.

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, CD&V, Open VLD en schepen Erica Caluwaerts.
Stemden nee: Groen en PVDA. 
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de verkoop goed van het eigendom op en met grond en alle verdere aanhorigheden, gestaan en gelegen  Sint-Andriesstraat 7 te 2000 Antwerpen, kadastraal gekend onder Antwerpen, 4de afdeling, sectie D, nummers 893/D, 893/E, 893/F en 898/E met een gezamenlijke kadastrale oppervlakte van 424 m² tegen de minimumprijs van 452.000,00 EUR. De verkoop gebeurt met toepassing van de algemene verkoopvoorwaarden van AG Vespa, zoals vastgesteld in de modelteksten, goedgekeurd door het directiecomité van AG Vespa in zitting van 28 augustus 2017. In afwijking van, of in aanvulling op de voormelde verkoopvoorwaarden, gebeurt de verkoop mits volgende bijzondere voorwaarden:

  1. De renovatie- en restauratieverplichting en het hieraan verbonden vervreemdingsverbod zoals voorzien in de artikelen 3.1 en 3.3 van de algemene verkoopvoorwaarden zijn van toepassing op deze verkoop.
    In aanvulling op deze artikelen geldt de volgende bijkomende verplichting, die de koper minstens dient na te komen:
    • de koper verbindt er zich toe alle gevels in een staat te brengen dat zij het uitzicht bieden van normaal goed onderhouden gevels.

In afwijking op deze artikelen is het vervreemdingsverbod niet van toepassing wanneer de koper de eigendommen onder het stelsel van mede-eigendom brengt en overgaat tot de verkoop (op plan) van privatieve kavels inclusief grondaandeel.

  1. De koper verbindt er zich toe, onder voorbehoud van overmacht, de onder 1) vermelde renovatie- en restauratieverplichting als volgt na te komen:
    • indienen van een vergunbare aanvraag tot omgevingsvergunning betreffende het eigendom binnen 1 jaar na het verlijden van de notariële aankoopakte;
    • start van de werken binnen 6 maanden na het bekomen van een uitvoerbare vergunning en uiterlijk binnen 2 jaar na het verlijden van de notariële aankoopakte;
    • totale beëindiging van de werken uiterlijk binnen 4 jaar na het verlijden van de authentieke akte.

Onder ‘overmacht’ in de zin van dit artikel wordt verstaan iedere onvoorzienbare en onoverkomelijke omstandigheid of gebeurtenis onafhankelijk van de wil van de koper, die het bij deze laatste onmogelijk maakt om de in dit artikel bedoelde termijnen te eerbiedigen, zoals onder meer doch niet uitsluitend oorlog, staking, uitsluiting, extreme weersomstandigheden erkend door het KMI, revolutie, opstand, noodtoestand, sabotage, onvoorziene overheidsmaatregelen enzovoort. Het niet respecteren van de in dit artikel bepaalde termijnen ten gevolge van archeologische vondsten, kan enkel als overmacht beschouwd worden indien de bevoegde instantie de volledige stillegging van de werken aan het eigendom beveelt en dit gedurende een aaneengesloten termijn van minstens 2 maanden;

  1. Om het naleven van de onder 2) opgelegde termijnen en onder 1) opgelegde verplichtingen te staven, zal de koper aan de verkoper of zijn lasthebber de nodige bewijsstukken zoals bijvoorbeeld het ontvangstbewijs van de aanvraag van de omgevingsvergunning, proces verbaal van voorlopige oplevering, een conformiteitsattest, facturen en andere voorleggen. Gedurende de ganse looptijd van de werken zal de verkoper of zijn lasthebber het eigendom mits afspraak met de koper mogen bezichtigen. De koper zal de verkoper schriftelijk op de hoogte brengen van het einde van deze werken en de verkoper of zijn afgevaardigde uitnodigen voor een plaatsbezoek, zodat die ter plaatse kan vaststellen of aan de bovenvermelde verplichtingen voldaan is. Een plaatsbezoek gebeurt in principe op een werkdag tijdens de kantooruren. De koper en verkoper zullen in gemeen overleg het concrete tijdstip bepalen voor een plaatsbezoek.

De bepalingen onder 1) tot en met 3) zijn essentiële voorwaarden zonder dewelke stad Antwerpen deze overeenkomst niet zou hebben afgesloten.  Ze worden opgelegd aan de koper en al zijn rechtsopvolgers.  Bij niet-naleving van deze verplichtingen zijn de sancties zoals voorzien in artikel 6 van de algemene voorwaarden van toepassing.

Deze bijzondere voorwaarden hebben steeds voorrang op de algemene verkoopvoorwaarden.

Artikel 2

De gemeenteraad ontslaat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van het nemen van een ambtshalve inschrijving naar aanleiding van de overschrijving van de authentieke akte en machtigt de vertegenwoordigers van de stad Antwerpen hiertoe de nodige verklaringen af te leggen in de akte

Artikel 3

De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
OmschrijvingBedragBoekingsadresBestelbon
Opbrengst verkoop 
Sint-Andriesstraat 7, 2000 Antwerpen
Vastgoednummer: 00841
Objectcode: 0000000129
Minimaal 452.000,00 EUR

gebouwwaarde: 361.600,00 EUR
grondwaarde: 90.400,00 EUR
budgetplaats: 5291520000
budgetpositie: 260I
functiegebied: 2SBS070203A00000
subsidie: SBT11153
begrotingsprogramma: 2SA080119
budgetperiode: 2500
n.v.t.