"Even leek het alsof hij een vuistje wilde geven, toen hij met zijn twee handen mijn borsten vastgreep." Aldus de 33-jarige Hanne uit Borgerhout. Dit is slechts een van de vele getuigenissen van straatintimidatie, of erger. Inwoners van het islamiserende Borgerhout en Antwerpen-Noord lanceerden daarom eind augustus een burgercampagne tegen straatintimidatie. Bewoners hangen daarbij een affiche aan hun raam waarop staat: 'Bel gerust aan'. Zo weten slachtoffers dat ze altijd kunnen aanbellen voor hulp, hopelijk nog voor het te laat is.
Een van de initiatiefnemers licht toe: "De verhalen van intimidatie in de buurt leken zich al een tijdje op te stapelen. Toen ik dat aankaartte in lokale Facebookgroepen, was er veel bijval. Vooral bij vrouwen, meisjes en queer mensen kwamen er zowel recente en voorvallen van jaren geleden bovendrijven."
Enkele jaren geleden hadden we de getuigenis van de 22-jarige actrice Femke Verschueren: “Tijdens de wandeling van mijn kot in Borgerhout naar het station word ik zeker 30 keer nagekeken of aangesproken. Een verkoper in Borgerhout was verbaasd dat ik hier woon. Spontaan somde hij straten op waar ik ‘s nachts niet mocht komen.”
Dat inwoners van Borgerhout en Antwerpen-Noord zich nu geroepen voelden om zélf een campagne te lanceren tegen straatintimidatie, betekent dat het van kwaad naar erger gaat.
Graag een reactie hierop van het stadsbestuur. Hoe kijkt het stadsbestuur naar deze nefaste evolutie? Welke plekken/wijken zijn door het stadsbestuur gekend als 'hotspots' wat straatintimidatie betreft? Wat is het daderprofiel en wat voor meldingen of klachten zijn het precies? Wat wordt precies ondernomen om de toenemende straatintimidatie in Antwerpen een halt toe te roepen?
Raadslid Van Rooy houdt zijn interpellatie.
De burgemeester geeft antwoord.
Raadslid Van Rooy
houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.