Terug
Gepubliceerd op 17/06/2024

2024_DCME_00071 - Binnengemeentelijke decentralisatie - Vraag aan het college - Vzw Het Koninklijk Werk der Volkstuinen afdeling Merksem - Goedkeuring

districtscollege Merksem
do 28/03/2024 - 10:00 collegezaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Luc Bungeneers, voorzitter districtscollege; Sonja De Meyer, districtsschepen; Patrick Van den Bempt, districtsschepen; Jari Frensch, districtsschepen; Dominique Kums, districtsschepen; Katia Nauwelaerts, districtssecretaris; Sofie Berteloot, adjunct-districtssecretaris

Secretaris

Katia Nauwelaerts, districtssecretaris

Voorzitter

Luc Bungeneers, voorzitter districtscollege
2024_DCME_00071 - Binnengemeentelijke decentralisatie - Vraag aan het college - Vzw Het Koninklijk Werk der Volkstuinen afdeling Merksem - Goedkeuring 2024_DCME_00071 - Binnengemeentelijke decentralisatie - Vraag aan het college - Vzw Het Koninklijk Werk der Volkstuinen afdeling Merksem - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De vzw Het Koninklijk Werk der Volkstuinen afdeling Merksem beheert de plaatselijke volkstuinen. Dat beheer gaat ver. De vzw staat in voor de dagelijkse werking van de volkstuintjes (lidmaatschap, controle, afvalophaling,...). Voor grotere werken, zoals herstellingen aan de omheining, waterleiding of sanitair kon men in het verleden een beroep doen op de stad.

In december 2022 werd een nieuw beheersreglement voor de volkstuinen goedgekeurd op de gemeenteraad. In dat reglement zijn al heel wat nieuwe afspraken opgenomen rond de taakverdeling tussen de stad en de vzw’s die volkstuinen beheren in een aantal districten. De aanleiding hiervoor was dat er geen uniforme aanpak was. Voor sommige sites heeft de stad in het verleden financieel bijgedragen aan bijvoorbeeld de tuinhuisjes van de tuinders, in andere districten plaatsen de tuinders hun tuinhuisjes zelf. Dat de stad een algemeen beleid op het vlak van ondersteuning wil uitrollen en ook meer controles wil uitvoeren, lijkt het district een goede zaak.  

Juridische grond

  • artikel 138 van het Decreet lokaal bestuur over de algemene adviesbevoegdheid van de districtsraden;
  • collegebesluit van 16 september 2016 (jaarnummer 7985) over de procedure brieven en adviezen;
  • artikel 26 van het basisreglement Bestuurlijke Organisatie Stad Antwerpen (BOSA) goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 februari 2019 (jaarnummer 130) over de antwoordtermijn adviezen;
  • artikel 29 van het basisreglement Bestuurlijke Organisatie Stad Antwerpen (BOSA) goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 februari 2019 (jaarnummer 130) over het ad hoc samenroepen van de raad voor overleg door de schepen voor binnengemeentelijke decentralisatie of middels een formele vraag aan de schepen door:  een lid van het college van burgemeester en schepenen; minimaal drie districten en op basis van een beslissing van de districtscolleges.

Argumentatie

De vzw Het Koninklijk Werk der Volkstuinen afdeling Merksem moet rekening houden met steeds meer regelgeving. Zo zijn er regels rond de implementatie van de GDPR-wetgeving, de PFAS-problematiek, het verbod op het gebruik van grondwater en striktere regels met betrekking tot het houden van pluimvee. De vzw wordt beheerd door vrijwilligers. Het district vraagt zich af of de vzw dan ook alle verwachtingen alleen kan inlossen.

Het district Merksem is niet bevoegd voor het beheer van de volkstuinen. Uiteraard is het district wel begaan met de tuintjes. We zien dat veel tuinders dagelijks genot hebben van hun lapje grond en ook dat het voor veel tuinders essentieel is om zelfvoorzienend te zijn wat betreft groenten.

Het district Merksem vraagt dan ook om een Raad van Overleg bij elkaar te roepen om bovenstaande problematiek te bespreken.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2MER01 - Trots op een leefbaar, veilig en dynamisch Merksem

Besluit

Het districtscollege Merksem keurt eenparig het volgende besluit goed.
Het districtscollege merksem beslist:

Artikel 1

Het districtscollege vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om een Raad van Overleg bij elkaar te roepen om bovenstaande problematiek te bespreken.

Artikel 2

Het districtscollege geeft opdracht aan het districtssecretariaat om deze vraag over te maken aan Bestuurszaken voor toewijzing aan de bevoegde vakschepen.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.