De districtsraad keurt de notulen van 27 mei 2024 goed.
De districtsraad neemt kennis van het verslag van de raadscommissie van 21 mei 2024.
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 13 stemmen voor, 3 stemmen tegen en 1 onthouding.
Stemden ja: Groen, VOORUIT, PVDA,
Stemden nee: N-VA
Hebben zich onthouden: CD&V
De districtsraad stelt de jaarrekening 2023 vast met de volgende resultaten:
De districtsraad keurde in de zitting van 27 november 2023 (jaarnummer 57) de achtste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
De districten ontvingen de interne onderrichtingen voor aanpassing van het meerjarenplan met de dienstmededeling van 27 februari 2024 van de bedrijfseenheid Financiën.
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 13 stemmen voor, 3 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Stemden ja: Groen, VOORUIT, PVDA
Stemden nee: N-VA
Hebben zich onthouden: CD&V, Vlaams Belang
De districtsraad wijzigt de kredieten van het lopend boekjaar en stelt de kredieten van het volgend boekjaar vast.
De financiële gevolgen worden opgenomen in de decretaal opgelegde documenten, als bijlage aan dit besluit.
Op de website van Lantis wordt reclame gemaakt voor De Pendelproeverij. Bedrijven en lokale besturen kunnen vier weken lang hun werknemers/bewoners gratis laten proeven van duurzame vervoersmiddelen: bakfietsen, elektrische fietsen, gratis openbaar vervoer… Hoewel in Borgerhout al heel veel bewoners zich duurzaam verplaatsen, lijkt het me toch iets om ook de Borgerhoutenaren van te laten meegenieten. Kent het districtscollege het initiatief? Zo niet, gaan jullie stappen zetten om het naar Borgerhout te halen?
.
In 2014 werden de eerste plannen gepresenteerd voor een parallele fietsstraat aan de Turnhoutsebaan. Deze loopt over Borgerhouts grondgebied vanaf de Van Der Keilenstraat, Helmstraat, Laar, Kattenberg en via de Peperbus, Gravinstraat, Gijselsstraat naar de Noordersingel. Ondertussen is deze fietsstraat al enkele jaren in gebruik.
Bij eigen gebruik en met gesprekken met gebruikers merkten we dat de fietsstraat niet overal even veilig is. Dit situeert zich vooral op vlak van:
1. De voorrang voor gebruikers van de fietsstraat. Op sommige punten is er wel voorrang voor gebruikers (fietsers) maar op andere punten weer niet. Dit geeft een vals idee dat men altijd voorrang heeft als fietser. In bijlage aan deze motie kan je verschillende punten zien waar wel en geen voorrang is bv. aan het Laar is er geen voorrang maar aan de kruising met de Generaal Eisenhouwerlei heeft men wel voorrang. Het is veiliger om dit overal consistent toe te passen en dit te ondersteunen met extra signalisatie. Dit is zowel voor automobilisten en fietsers duidelijker.
2. Sommige punten kunnen nog veiliger bv. ter hoogte van de kruising aan de Sint-Lucasstraat met de Gravinsstraat (en daarna de Gijselsstraat) hebben zowel auto als fietsers geen goed zicht of er een andere weggebruiker aankomt vanuit de Gravinstraat of vice versa vanuit de Sint-Lucasstraat. De verkeersplateau lijkt soms onvoldoende te bufferen om aanrijdende wagens of fietsers op dat punt te doen vertragen.
Daarom vraagt de districtsraad van Borgerhout het volgende:
Art. 1 De districtsraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen om de parallelle fietsstraat overal en ononderbroken voorrang te geven aan de gebruikers ervan. Dit is duidelijker voor alle gebruikers en voornamelijk voor de fietsers waarvoor de fietsstraat werd aangelegd.
Art. 2 De districtsraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen om samen met het district Borgerhout te bekijken hoe de fietsstraat nog veiliger kan gemaakt worden bv. aan kruispunten met andere verkeersplateau’s, signalisatie,…
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 14 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 4onthoudingen.
Stemden ja: Groen, VOORUIT, PVDA, CD&V
Stemden nee: /
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang, N-VA
Op 3 juni werden de tramlijnen 4 en 9 verstoord door een breuk in de tramsporen op de Borsbeeksebrug. Dat de trams 4 en 9 zouden uitvallen, stond in de sterren geschreven. Al in 2022 kwam aan het licht dat bepaalde sporen in Antwerpen in zeer slechte staat zijn o.m. op de Borsbeeksebrug. De scheuren in de sporen op de Borsbeeksebrug en elders zijn het resultaat van slecht onderhoud door jarenlange besparingen. De reizigers zijn de dupe.
Het is hier al meermaals aangehaald: het openbaar vervoeraanbod in Antwerpen en Borgerhout is er het afgelopen decennium op achteruitgegaan: de trajecten van tram 11 en bus 30 werden ingekort, bus 31 werd geschrapt en de rechtstreekse tramverbinding tussen oud-Borgerhout en de Melkmarkt verdween. Positief was wel dat in 2015 de premetrokoker onder de Turnhoutsebaan in gebruik werd genomen, maar tot nu toe kunnen Borgerhoutenaren enkel in station Zegel afdalen. Waar de liften defect zijn. Bij het schrappen en inkorten van tram- en buslijnen komt nu nog dat de tramsporen in zo'n slechte staat zijn, dat de trams regelmatig uitvallen voor dringende herstellingswerken. Toch wil de schepen van Mobiliteit samen met De Lijn 6 miljoen euro investeren in een nieuwe keerlus. Is het niet logisch dat eerst het bestaande tramnet wordt vernieuwd waar nodig vooraleer er nieuwe tramsporen bijkomen?
De districtsraad van Borgerhout vraagt om een toelichting van De Lijn over de toestand van de traminfrastructuur (sporen, tramstellen), waar er problemen te verwachten zijn en welke investeringen De Lijn voorziet om dat te voorkomen.
De districtsraad van Borgerhout vraagt dat er extra investerings- en exploitatiebudget komt voor De Lijn zodat er in Antwerpen en Borgerhout een behoorlijk openbaar vervoersaanbod komt dat in een eerste fase minstens het aanbod van 2015 evenaart.
De districtsraad van Borgerhout vraagt dat eerst alle noodzakelijke herstellingswerken gebeuren vooraleer er geïnvesteerd wordt in nieuwe tramtrajecten zoals de keerlus in de Gitschotellei/Cruyslei.
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 14 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 4onthoudingen.
Stemden ja: Groen, VOORUIT, PVDA, CD&V
Stemden nee: /
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang, N-VA
Enkele buslijnen bedienen Borgerhout: bus 30,33,20. De reiziger die hier regelmatig gebruik van maakt merkt het grote aantal afgeschafte ritten. Zeker voor bus 30 is dit aantal op sommige dagen zo groot dat er niet meer over een normale dienstverlening kan worden gesproken. Uiteraard zijn er situaties van overmacht door technische problemen of te weinig chauffeurs. Maar voor de bewoners van ons district die voor hun mobiliteit aangewezen zijn op het openbaar vervoer is dit geen klein probleem.
Daarom vraagt de districtsraad van Borgerhout De Lijn om dringend de structurele problemen op te lossen die de oorzaak zijn van de vele ritten die ’vandaag niet rijden’
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 15 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 3 onthoudingen.
Stemden ja: Groen, VOORUIT, PVDA, CD&V, Vlaams Belang
Stemden nee: /
Hebben zich onthouden: N-VA
Op de raadscommissie van 17 juni werd tijdens de toelichting over ’Antwerpen Breekt Uit’ gesproken over verschillende types grasdallen die kunnen worden gebruikt om infiltratie te bevorderen. Het type dat werd gebruikt naast de Plantin en Moretslei zou nu niet meer worden aangelegd.
Voor mensen die ouder of moeilijker te been zijn blijkt dit type erg lastig om over te lopen, soms met valpartijen tot gevolg.
Daarom mijn vragen aan de Schepen:
Bestaan er plannen om deze alsnog te vervangen of een ander systeem ter bevordering van infiltratie aan te leggen?
Zo niet, pleit het districtsbestuur van Borgerhout ervoor om tot een verbetering te komen?
.