Terug
Gepubliceerd op 01/02/2024

2024_MOT_00005 - Voorstel tot motie van raadslid Carina Stark: Wateroverlast

districtsraad Berendrecht Zandvliet Lillo
ma 29/01/2024 - 20:00 districthuis Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Raf Crynen, voorzitter districtsraad; Karel Hendrickx, districtsraadslid; Rudi Sempels, districtsschepen; Zander Vliegen, districtsraadslid; Carl Geeraerts, districtsburgemeester; Marc Maes, districtsraadslid; Steve Van Broeckhoven, districtsraadslid; Carina Stark, districtsraadslid; Robin De Winter, districtsraadslid; Sandra Suykerbuyk, districtsschepen; Pascale De Langhe, districtsschepen; Bart Goris, districtsraadslid; Veronique Clabost, districtsraadslid; Annick Kersten, districtsraadslid; An De Visscher, districtssecretaris

Afwezig

Liesbeth Sleymer, plaatsvervangend districtssecretaris

Verontschuldigd

An Van Uffelen, districtsraadslid

Secretaris

An De Visscher, districtssecretaris

Voorzitter

Raf Crynen, voorzitter districtsraad
2024_MOT_00005 - Voorstel tot motie van raadslid Carina Stark: Wateroverlast 2024_MOT_00005 - Voorstel tot motie van raadslid Carina Stark: Wateroverlast

Motivering

Indiener(s)

Carina Stark

Gericht aan

Carl Geeraerts

Tijdstip van indienen

zo 21/01/2024 - 15:37

Toelichting

MOTIE: WATEROVERLAST                                                         

Naar aanleiding van de voorbije extreem natte maanden en de reeds constant hoge grondwaterstand bereikten ons de meldingen van meer dan 120 ondergelopen kelders in Berendrecht-Zandvliet en recent ook Lillo. Kelders die voordien nooit met problemen te kampen hadden, ook niet tijdens de vorige extreem natte winter in 2010. Een 7-tal jaar geleden werd er ook reeds een initiatief genomen om de grondwaterproblematiek in kaart te brengen. Dit in samenwerking met Stad, provincie en het havenbedrijf. Toen werden allerlei acties ondernomen zoals het ruimen van grachten, verlagen van stuwen en overleg met de inwoners. Het is toen een hele tijd beter gegaan maar op dit ogenblik staat het grondwaterpeil op een nooit geziene hoogte, op sommige plaatsen letterlijk enkele cm onder straatniveau. Oorzaken hiervoor zijn divers;

-slecht onderhouden grachten

-schade aan een duiker in de Zoutebeek

-vermoedelijk insijpeling via het kanaaldok

-te hoge waterstand in het antitankkanaal

-fout ingestelde stuwen

-defecte pompen aan De Rode Weel

-verschillende belangen die tegen elkaar beginnen botsen

( natuur/ bemaling/ ontharding versus droge voeten voor de inwoners)

Tijdens het wateroverleg van enkele jaren geleden werd er ook geopperd om extra pompen te plaatsen op het einde van de Sint-Jan baptiststraat maar die zijn er nooit gekomen.

Tijdens een recent bezoek door afgevaardigden van het districtscollege en Stabroek samen met de VMM hebben we vastgesteld dat de omleidingsgracht tussen de antitankgracht en De Rode Wiel op vele plaatsen verstopt is en het water er dus ook niet meer kan zakken. 

Ook onbegrijpelijk is dat de stuw daar in de winter op 180cm staat en in de zomer op 160cm gezet wordt. Het omgekeerde lijkt ons logischer. 

Het is inderdaad een feit dat er overal in Vlaanderen problemen zijn met teveel water door de overvloedige regenval, en dat dit waarschijnlijk ook kan toegeschreven worden aan de veranderende klimaat omstandigheden. Maar dit is dan een reden te meer om verstandig aan de slag te gaan met onze waterhuishouding. Want als de grond al verzadigd is kan er ook geen hemelwater meer indringen.  

 

Voorstel Motie;

De districtsraad vraagt om naar analogie van het watercafé tijdens de vorige legislatuur alle verantwoordelijke overheden;

-Provincie

-Vlaanderen, Vlaamse Milieu Maatschappij

-Beheers commissie Natuur rechter Scheldeoever

-Natuurpunt Antwerpen Noord

-Agentschap Natuur en Bos 

-Stad/ district

-Havenbedrijf

Opnieuw rond de tafel te roepen en hen tot een gedragen en klimaat robuuste oplossing te laten komen in functie van ieders belangen maar in het bijzonder de belangen van de inwoners zoals beschreven in het bestuursakkoord van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo.

 

62) Overheid dient gewezen te worden op haar verantwoordelijkheid ivm waterbeheer. Maar als district voorzien we volgende maatregelen :

· Bewoners stimuleren om opritten en verhardingen te vervangen door grastegels om zo tragere waterafvoer te creëren en terzelfder tijd méér groen te krijgen. 

· Strikt toezicht en handhaving op het percentage verharding per perceel als oplossing voor wateroverlast. 

· Waterretentie bij nieuwbouwprojecten verplicht stellen 

· Normering en strenger toezicht, handhaving op het percentage verharding in voor- en achtertuinen en percelen.

Continue monitoring van het waterpeil van de waterlopen en grondwatertafels in het district door de overheid (zijn stad en provincie) 

63) We werken aan een structurele beheersing van de grondwatertafels in functie van droge voeten.