De goedkeuring van het nieuw decreet voor Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) op 9 maart 2018 heft de programmatiestop op en geeft het DKO de mogelijkheid om nieuw aanbod in te richten. Hierdoor kan het DKO haar aanbod verdiepen en verbreden, om zo flexibel in te spelen op maatschappelijke evoluties binnen de kunsten en op vraag van (potentiële) leerlingen.
De raad van bestuur keurde op 29 november 2019 (2019_RVBAGSO_00161) de Ambities 2020-2025 van het AG Stedelijk Onderwijs goed. De ambities voor het DKO zijn onder meer een kunstencampus per district, waar muziek, woord, dans en beeld geclusterd worden. Dit wordt gerealiseerd in partnerschap met private aanbieders en de districten. Het Stedelijk Onderwijs gaat ook voor een buurtgericht aanbod.
Op 14 februari 2020 (2020_RVBAGSO_00017) keurde de raad van bestuur de strategische aanbodnota 'Onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. De nota vormt het uitgangspunt voor het voorbereiden van programmatiedossiers voor het onderwijsaanbod in het DKO. Er wordt gestreefd naar een kunstencampus in elk district, het maximaal inzetten op samenwerkingen en wijkbetrokkenheid, het verhogen van de deelnamekans en het hanteren van de Antwerpse context als inspiratiebron voor het aanbod.
De raad van bestuur is bevoegd voor de programmatie van het aanbod.
Met betrekking tot Academie Ekeren muziek, woord: unieke optie cabaret en comedy
Met deze aanvraag wil academie Ekeren cabaret en comedy als volwaardige optie programmeren in haar aanbod. De opleiding biedt een verdiepend traject dat studenten voorbereid op verdere groei binnen het comedycircuit.
De programmatie pas binnen de toekomstvisie van Academie Ekeren en het Stedelijk Onderwijs:
Academie Ekeren heeft de nodige leermiddelen, expertise en infrastructuur, in huis om deze opleiding kwalitatief uit te bouwen. Het volledige motivatiedossier is toegevoegd als bijlage van dit besluit.
Met betrekking tot Academie Wilrijk muziek, woord: muziek schrijven in de derde graad
Academie Wilrijk vraagt onderwijsbevoegdheid aan voor de optie Muziek Schrijven in de derde graad. Dit aanbod richt zich op songwriting als initiële focus binnen de cluster ‘Muziek schrijven’ en biedt jongeren een traject waarin zij zich als creërende muzikanten kunnen ontwikkelen. Deze opleiding speelt in op de specifieke leervraag naar creatieve maakopleidingen en versterkt het artistieke aanbod binnen de academie.
De programmatie past binnen de toekomstvisie van academie Wilrijk en het Stedelijk Onderwijs:
Academie Wilrijk heeft de nodige leermiddelen, expertise en infrastructuur, in huis om deze opleiding kwalitatief uit te bouwen. Het volledige motivatiedossier is toegevoegd als bijlage van dit besluit.
Met betrekking tot Academie Deurne: 4de graad Beeldende kunsten - optie tekenen
Het is de tweede maal dat Academie Deurne deze bevoegdheid aanvraagt. Het dossier werd herwerkt op basis van de adviezen van vorig jaar:
Sinds 2018 biedt Academie Deurne het domein beeldende kunst aan. Het domein groeit sterk jaar na jaar. Vandaag heeft de academie enkel een 1ste, 2de en 3de graad in dit domein. Een 4de graad is van belang om de leerlingen een doorstroomperspectief te bieden binnen de academie.
De academie vraagt Cluster 6 aan; deze cluster omvat de opties grafiekkunst, levend model, tekenkunst, schilderkunst, grafisch ontwerp en illustratie en ontwerpschetsen. De academie zal de optie 'Tekenkunst' aanbieden binnen deze cluster. Tekenen is een basis en wordt gebruikt als opstap naar andere technieken en materialen.
De aanvraag past in de missie en visie van Academie Deurne en het Stedelijk Onderwijs:
Academie Deurne heeft de nodige leermiddelen, expertise en infrastructuur, in huis om deze opleiding kwalitatief uit te bouwen. Het volledige motivatiedossier is toegevoegd als bijlage van dit besluit.
Naast bovenstaande aanvragen voor onderwijsbevoegdheid, worden ook programmaties van structuuronderdelen aangevraagd:
Voor programmaties van structuuronderdelen is geen motivatiedossier vereist voor het departement Onderwijs, de onderwijsbevoegdheid voor de cluster is reeds verworven. De academies willen hun bestaande bevoegdheid nu inrichten in bovenvermelde vestigingsplaatsen.
De aanvragen kwamen tot stand na overleg binnen de Academies en werden afgetoetst binnen het onderwijsniveau.
Dit besluit werd besproken op het formeel overleg met de representatieve vakorganisaties op 04 februari 2025. Protocol in bijlage van dit besluit.
De financiële implicaties van de programmaties worden begroot en gedragen binnen de betrokken academies.
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag goed tot onderwijsbevoegdheid en programmatie van de unieke optie cabaret en comedy in Academie Ekeren.
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag goed tot onderwijsbevoegdheid en programmatie van de vierde graad beeldende kunsten in Academie Deurne.
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag goed tot onderwijsbevoegdheid en programmatie van de optie muziek schrijven in de derde graad in Academie Wilrijk Muziek Woord.
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag goed tot programmatie van het structuuronderdeel eerste graad woord van Academie Borgerhout in vestigingsplaats Collegelaan.
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag goed tot programmatie van het structuuronderdeel eerste graad beeld van Academie Deurne in vestigingsplaatsen Boshovestraat, De Bever en Fort Uniek.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
indienen aanvraag onderwijsbevoegdheden en programmaties bij departement onderwijs | Lise Belmans | 1 maart 2025 |