Terug
Gepubliceerd op 24/02/2025

2025_RVBAGSO_00009 - Deeltijds kunstonderwijs - Aanbod Academies - Aanvragen onderwijsbevoegdheid en programmaties - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 21/02/2025 - 16:00 de Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Paul Cordy; Peggy Pooters; Greet Valck; Nathalie van Baren; Sander Rottiers; Koen Daniëls; Bavo Smits; Greet De Vrij; Jeff Van Poppel, Zakelijk directeur; Soetkin Dekeyser, Adviseur kabinet Onderwijs; Nabilla  Ait Daoud, Schepen Onderwijs; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Wouter Deceulaere, Adviseur kabinet Onderwijs; Wim  Van Rompu, Directeur onderwijsorganisatie; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur

Afwezig

Elke Verhaert

Verontschuldigd

Mie Branders; Marc Swyngedouw; Sanne Descamps

Secretaris

Greet De Vrij

Voorzitter

Paul Cordy
2025_RVBAGSO_00009 - Deeltijds kunstonderwijs - Aanbod Academies - Aanvragen onderwijsbevoegdheid en programmaties - Goedkeuring 2025_RVBAGSO_00009 - Deeltijds kunstonderwijs - Aanbod Academies - Aanvragen onderwijsbevoegdheid en programmaties - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De goedkeuring van het nieuw decreet voor Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) op 9 maart 2018 heft de programmatiestop op en geeft het DKO de mogelijkheid om nieuw aanbod in te richten. Hierdoor kan het DKO haar aanbod verdiepen en verbreden, om zo flexibel in te spelen op maatschappelijke evoluties binnen de kunsten en op vraag van (potentiële) leerlingen. 

De raad van bestuur keurde op 29 november 2019 (2019_RVBAGSO_00161) de Ambities 2020-2025 van het AG Stedelijk Onderwijs goed. De ambities voor het DKO zijn onder meer een kunstencampus per district, waar muziek, woord, dans en beeld geclusterd worden. Dit wordt gerealiseerd in partnerschap met private aanbieders en de districten. Het Stedelijk Onderwijs gaat ook voor een buurtgericht aanbod. 

Op 14 februari 2020 (2020_RVBAGSO_00017) keurde de raad van bestuur de strategische aanbodnota 'Onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. De nota vormt het uitgangspunt voor het voorbereiden van programmatiedossiers voor het onderwijsaanbod in het DKO. Er wordt gestreefd naar een kunstencampus in elk district, het maximaal inzetten op samenwerkingen en wijkbetrokkenheid, het verhogen van de deelnamekans en het hanteren van de Antwerpse context als inspiratiebron voor het aanbod.  

Juridische grond

  • Decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsinformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.
  • Omzendbrief van 16 maart 2018 inzake programmatie, rationalisatie en onderwijsbevoegdheid in het deeltijds kunstonderwijs.

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is bevoegd voor de programmatie van het aanbod.

Argumentatie

Met betrekking tot Academie Ekeren muziek, woord: unieke optie cabaret en comedy 

Met deze aanvraag wil academie Ekeren cabaret en comedy als volwaardige optie programmeren in haar aanbod. De opleiding biedt een  verdiepend traject dat studenten voorbereid op verdere groei binnen het comedycircuit. 

De programmatie pas binnen de toekomstvisie van Academie Ekeren en het Stedelijk Onderwijs:

  • Antwerpse context als inspiratie voor het onderwijsaanbod: De vraag naar een volwaardige opleiding cabaret en comedy is sterk gegroeid binnen de academie. Tot nu toe werd deze discipline enkel aangeboden als onderdeel van Theatermaker, maar zowel de gewijzigde regelgeving (decreet 2023) als de toenemende vraag en instroom, tonen aan dat er vandaag een lacune is in het aanbod voor een verdiepend aanbod.  Binnen deze opleiding willen we studenten inspireren en kansen geven op doorstroom naar het professionele comedy-circuit dat zich in Antwerpen en Vlaanderen ontwikkeld heeft tot een volwaardige kunstvorm.
  • Academies als bruggenbouwers: sterke lokale verankering: Academie Ekeren heeft een nauwe samenwerking met Cultuurhuis Hof De Bist, een vaste waarde binnen de Antwerpse comedyprogrammatie. Deze samenwerking biedt studenten concrete kansen op podiumervaring in een professionele setting zoals bvb. deelnemen aan hun comedy- en open-mic avonden. De academie werkt samen met lokale partners (district, CC, comedycafés, Belgische Improvisatie Liga, Mad Goat Festival,  …)  om bijkomende comedy-evenementen te organiseren, wat niet alleen de leerlingen ten goede komt, maar ook het culturele aanbod in Ekeren versterkt.
  • Expertise valoriseren over academies heen: De aanstelling van een ervaren comedian als docent verhoogt de aantrekkelijkheid en kwaliteit van de opleiding. Bovendien maakt academie Ekeren deel uit van het netwerk van de stedelijke academies, waarbij ook Deurne en Berchem cabaret en comedy aanbieden, elk met hun eigen accenten en expertise. Deze samenwerking verrijkt het aanbod,  creëert mogelijkheden voor kennisdeling en verhoogt de onderwijskwaliteit.
  • Versterken burgerschapscompetenties: Cabaret en comedy zijn bij uitstek disciplines die bijdragen aan kritisch denken, zelfexpressie en maatschappelijke betrokkenheid. De opleiding helpt studenten om een eigen stem te ontwikkelen en actuele thema’s te verkennen via humor en satire. Zo leren studenten bvb. standpunten innemen, maatschappijkritisch denken en respectvol omgaan met verschillende perspectieven. Ze ontwikkelen communicatieve vaardigheden, creativiteit en zelfvertrouwen, wat hen niet alleen in een artistieke carrière maar ook in andere domeinen ten goede komt. De inclusieve en laagdrempelige aard van comedy maakt deze opleiding toegankelijk voor een breed publiek en stimuleert diversiteit binnen de academie.

Academie Ekeren heeft de nodige leermiddelen, expertise en infrastructuur, in huis om deze opleiding kwalitatief uit te bouwen. Het volledige motivatiedossier is toegevoegd als bijlage van dit besluit.

 

Met betrekking tot Academie Wilrijk muziek, woord: muziek schrijven in de derde graad

Academie Wilrijk vraagt onderwijsbevoegdheid aan voor de optie Muziek Schrijven in de derde graad. Dit aanbod richt zich op songwriting als initiële focus binnen de cluster ‘Muziek schrijven’ en biedt jongeren een traject waarin zij zich als creërende muzikanten kunnen ontwikkelen. Deze opleiding speelt in op de specifieke leervraag naar creatieve maakopleidingen  en versterkt het artistieke aanbod binnen de academie.

De programmatie past binnen de toekomstvisie van academie Wilrijk en het Stedelijk Onderwijs:

  • Inspelen op leervraag van jongeren: De vraag naar songwriting is groot, maar er is momenteel geen leertraject in de derde graad. Jongeren met een muzikale basis en voorkennis, en met een uitgesproken interesse in creërend muzikant, krijgen via dit nieuwe aanbod de kans om hun creatief talent te ontwikkelen vooraleer ze instromen in de vierde graad of een professionele opleiding. Vandaag kunnen we geen antwoord bieden aan leerlingen die reeds een basis gelegd hebben in de tweede graad, met een specifieke leervraag. 
  • Vroege instap en doorstroom bevorderen: Leerlingen met een achtergrond in instrument of zang kunnen zich artistiek verder ontplooien door muziek te creëren en niet enkel te vertolken. Dit aanbod creëert een brug tussen kortlopende initiatie-opleidingen voor songwriting (zoals workshops bij Trix en Jeugdcentrum Vizit) en een diepgaander, langlopend opleidingstraject binnen de academie. Door in de derde graad al een gerichte opleiding aan te bieden, wordt de doorstroom naar de vierde graad en verdere specialisatie aanzienlijk versterkt.
  • Vernieuwing en verbreding binnen het DKO: De opleiding benut optimaal de mogelijkheden van het decreet door leerlingen een volwaardig traject te bieden in creatie en compositie. Academie Wilrijk zet binnen dit basisaanbod in op vernieuwing: songwriting wordt geïntegreerd met muziektheorie, begeleidingspraktijk, stemvorming en muziekproductie.

Academie Wilrijk heeft de nodige leermiddelen, expertise en infrastructuur, in huis om deze opleiding kwalitatief uit te bouwen. Het volledige motivatiedossier is toegevoegd als bijlage van dit besluit.

 

Met betrekking tot Academie Deurne: 4de graad Beeldende kunsten - optie tekenen

Het is de tweede maal dat Academie Deurne deze bevoegdheid aanvraagt. Het dossier werd herwerkt op basis van de adviezen van vorig jaar: 

  • uitgebreidere motivatie over de keuze voor de verdiepende optie tekenkunst;
  • sterkere onderbouwing leerpotentieel door de bevraging te specifiëren naar de verschillende opties
  • sterkere onderbouwing aanwezige expertise.

Sinds 2018 biedt Academie Deurne het domein beeldende kunst aan. Het domein groeit sterk jaar na jaar. Vandaag heeft de academie enkel een 1ste, 2de en 3de graad in dit domein. Een 4de graad is van belang om de leerlingen een doorstroomperspectief te bieden binnen de academie. 

De academie vraagt Cluster 6 aan; deze cluster omvat de opties grafiekkunst, levend model, tekenkunst, schilderkunst, grafisch ontwerp en illustratie en ontwerpschetsen. De academie zal de optie 'Tekenkunst' aanbieden binnen deze cluster. Tekenen is een basis en wordt gebruikt als opstap naar andere technieken en materialen.

De aanvraag past in de missie en visie van Academie Deurne en het Stedelijk Onderwijs: 

  • Inzetten op doorstroom: studenten van de derde graad, kunnen vandaag niet doorstromen binnen beeld in academie Deurne naar een vierde graad. Zij kunnen hun traject niet afwerken. Er is dus nood aan een volwaardig vervolgtraject voor studenten. Dit draagt bij aan de ambitie om doorlopende leerlijnen te realiseren. 
  • Aanbod afstemmen op vraag van studenten: de beeldafdeling is sterk gegroeid in Academie Deurne sinds de oprichting in 2018. De groei zet zich nu geleidelijk ook door in de 3e graad.  Een uitbreiding van het aanbod dringt zich op, om een antwoord te kunnen geven op de leerbehoefte van de studenten. Vandaag bieden we in de derde graad een oriëntatieatelier aan, waarbij studenten het brede spectrum van de beeldende kunsten kunnen verkennen. Een logisch vervolg is een vierde graad, waarbij studenten zich in specifieke technieken verder kunnen verdiepen en specialiseren. 
  • Kunstencampus per district: antwoord op blinde vlek in het aanbod. Binnen beeldende kunsten rekruteren we voor "basisopleidingen" zoals schilderkunst en tekenkunst lokaal. Het aanbod in Academie Deurne is dus complementair aan het aanbod van andere academies. Er is geen overlap in rekruteringsgebieden.  

Academie Deurne heeft de nodige leermiddelen, expertise en infrastructuur, in huis om deze opleiding kwalitatief uit te bouwen. Het volledige motivatiedossier is toegevoegd als bijlage van dit besluit.


Naast bovenstaande aanvragen voor onderwijsbevoegdheid, worden ook programmaties van structuuronderdelen aangevraagd:

  • Academie Borgerhout (vestigingsplaats: Collegelaan): eerste graad woordkunst-drama - binnen Cluster 1 van het domein Woordkunst-drama;
  • Academie Deurne (vestigingsplaatsen: Boshovestraat (hoofdacademie), De Bever (wijkafdeling) en Fort Uniek (wijkafdeling): eerste graad beeldende en audiovisuele kunst - binnen Cluster 1 van het domein Beeldende en audiovisuele kunsten. 

Voor programmaties van structuuronderdelen is geen motivatiedossier vereist voor het departement Onderwijs, de onderwijsbevoegdheid voor de cluster is reeds verworven. De academies willen hun bestaande bevoegdheid nu inrichten in bovenvermelde vestigingsplaatsen. 

Fasering

De aanvragen kwamen tot stand na overleg binnen de Academies en werden afgetoetst binnen het onderwijsniveau. 

Inspraak

Dit besluit werd besproken op het formeel overleg met de representatieve vakorganisaties op 04 februari 2025. Protocol in bijlage van dit besluit. 

Algemene financiële opmerkingen

De financiële implicaties van de programmaties worden begroot en gedragen binnen de betrokken academies. 

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020503 - Breed aanbod in functie van leren en werken
2LWS020503PA5706 - uitbreidingsplan dko

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag goed tot onderwijsbevoegdheid en programmatie van de unieke optie cabaret en comedy in Academie Ekeren.

Artikel 2

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag goed tot onderwijsbevoegdheid en programmatie van de vierde graad beeldende kunsten in Academie Deurne.

Artikel 3

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag goed tot onderwijsbevoegdheid en programmatie van de optie muziek schrijven in de derde graad in Academie Wilrijk Muziek Woord.

Artikel 4

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag goed tot programmatie van het structuuronderdeel eerste graad woord van Academie Borgerhout in vestigingsplaats Collegelaan. 

Artikel 5

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de aanvraag goed tot programmatie van het structuuronderdeel eerste graad beeld van Academie Deurne in vestigingsplaatsen Boshovestraat, De Bever en Fort Uniek. 

Artikel 6

Uitvoering beslissing:

Taak Verantwoordelijke Timing
indienen aanvraag onderwijsbevoegdheden en programmaties bij departement onderwijs Lise Belmans 1 maart 2025

Artikel 7

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • aanvraag OB_deurne_4e gr BK.docx
  • Aanvraag_OB Ekeren_Cabaret en Comedy.docx
  • Academie Wilrijk_aanvraag OB_Muziek schrijven.docx