Terug
Gepubliceerd op 17/02/2025

2025_CBS_01060 - Stadsarchief - Samenwerking Universiteit Antwerpen - project Artemis. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 14/02/2025 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, waarnemend burgemeester; Patrick Janssens, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Lien Van de Kelder, schepen; Johan Klaps, schepen; Ken Casier, schepen; Karim Bachar, schepen; Stijn De Rooster, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Koen Kennis, waarnemend burgemeester
2025_CBS_01060 - Stadsarchief - Samenwerking Universiteit Antwerpen - project Artemis. Ondertekening - Goedkeuring 2025_CBS_01060 - Stadsarchief - Samenwerking Universiteit Antwerpen - project Artemis. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Het Artemis-project (Advanced Research Tools for Environmental studies in an open Mapping Infrastructure for historical maps of the Scheldt valley) ontwikkelt een digitale infrastructuur om historische kaarten van de Scheldevallei te ontsluiten. Artemis is een project gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, en uitgevoerd door de universiteit Gent. Nu zal er een vervolgfinanciering aangevraagd worden vanuit de universiteit Antwerpen.

Artemis wil een open cartografische infrastructuur creëren die toelaat de langetermijnevolutie van (kleinere en grotere) steden en hun blauwe infrastructuur te onderzoeken, gebruikmakend van de rijke historische kaartcollecties die de Belgische archieven bezitten. Artemis wil zich focussen op de handgeschreven, meer lokale kaarten, inclusief de heel rijke cartografische collecties van voor 1800 in de Belgische archieven en op de stedelijke en peri-urbane waterlandschappen.

Artemis wil digitale “blauwdruk” maken van drie steden in de Scheldevallei, vanaf de 16de eeuw: Antwerpen, Dendermonde en Lokeren. Door deze omzetting van gedigitaliseerde historische kaarten naar een digitale infrastructuur zal verdere verwerking en ruimtelijke analyse in Geografische Informatie Systemen (GIS) mogelijk zijn en op deze manier bijdragen tot interdisciplinair onderzoek naar de stedelijke omgeving en haar 'blauwe' uitdagingen.   

Het FelixArchief bewaart tientallen van deze historische kaarten en zal de scans en metadata over deze archiefdocumenten ter beschikking stellen van het Artemis-project. Deze scans zullen vervolgens verwerkt worden in het Artemis-project en dan in een ‘open mapping infrastructure’ aangeboden worden als open data voor onderzoekers. Het stadsarchief zal ook communicatiemiddelen inzetten om dit project te bevorderen.

In ruil zal het Artemis-project alle georeferentiegegevens retourneren, zodat er onderzocht kan worden of de stad Antwerpen deze kaarten ook kan gebruiken in GIS-toepassingen.

Er wordt geen financiële inbreng verwacht van de stad Antwerpen.

Argumentatie

De inzet van het FelixArchief bestaat uit:

  • het ter beschikking stellen van haar communicatiekanalen rond dit project;
  • het aanleveren van de metadatering en de scans van de historische kaarten.

De samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen en het FelixArchief biedt de kans om het wetenschappelijk onderzoek te bevorderen en de bewaarde historische kaarten meer bekendheid te geven.

Een ondertekende intentieverklaring vanwege het college zal dit project meer slagkracht geven.

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010105 - Informatiebeheer en archief

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de intentieverklaring over de samenwerking tussen de stad Antwerpen, FelixArchief en de Universiteit Antwerpen omtrent het project Artemis goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.