Op 3 mei 2019 keurde het Vlaams parlement het 'Decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten' goed. Het opzet van het decreet is een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse activiteiten voor álle kinderen en gezinnen. Het decreet legt de regie voor dit geïntegreerde aanbod in handen van het lokaal bestuur, waarvan verwacht wordt dat het met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uitstippelt.
Op 30 juli 2021 (jaarnummer 6220) besliste het college om als stad de lokale regierol op te nemen over de vrijetijdsactiviteiten van kinderen en jongeren binnen het kader van de uitrol van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten. Het college keurde de acht doelstellingen in functie van de regie over de vrijetijdsactiviteiten van kinderen en jongeren goed en de aanvraag van de subsidie voor de overgangstermijn bij het Agentschap Opgroeien. De stad Antwerpen zal de overgangsfase en de bijhorende subsidie gebruiken om via pilootprojecten een vrijetijdsbeleid op maat van alle kinderen en jongeren uit te werken, voor en na de schooluren en tijdens de schoolvakanties.
Op 11 februari 2022 (jaarnummer 1132) keurde het college drie oproepen (een kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang, een toegankelijke voor- en naschoolse opvang en een toegankelijk vrijetijdsaanbod) goed. Op 13 mei 2022 (jaarnummers 3865 en 3866) en 20 mei 2022 (jaarnummer 4063) keurde het college het resultaat van deze oproepen goed.
Op 10 juni 2022 (jaarnummer 4681) keurde het college drie oproepen (een kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang, een toegankelijke voor- en naschoolse opvang en een toegankelijk vrijetijdsaanbod) goed. Op 21 oktober 2022 (jaarnummer 8539) en 25 november 2022 (jaarnummer 9358) keurde het college het resultaat van deze oproepen goed.
Op 3 februari 2023 (jaarnummer 601) keurde het college drie oproepen (een kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang, een toegankelijke voor- en naschoolse opvang en een naschools activiteitenaanbod) goed. Op 9 juni 2023 (jaarnummer 3904) keurde het college het resultaat van deze oproepen goed.
Op 22 december 2023 (jaarnummer 9295) keurde het college de oproep 'een kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang' goed. Op 19 april 2024 (jaarnummer 3378) keurde het college het resultaat van de oproep goed.
Op 27 september 2024 (jaarnummer 7588) keurde het college de oproep 'een toegankelijk vrijetijdsaanbod' goed. Op 29 november 2024 keurde het college het resultaat van de oproep goed (jaarnummer 9170).
De stad Antwerpen gebruikt de overgangsfase en de bijhorende subsidie om via pilootprojecten een vrijetijdsbeleid op maat van alle kinderen en jongeren uit te werken, voor en na de schooluren en tijdens de schoolvakanties. Er werden de voorbije drie jaren (in 2022, in 2023 en 2024) al verschillende oproepen gelanceerd: voor kwaliteitsvolle en toegankelijke voor- en naschoolse opvang, voor een toegankelijk vrijetijdsaanbod en voor een naschools vrijetijdsaanbod. Als resultaat van de oproep werden meerdere organisaties, scholen en samenwerkingsverbanden geselecteerd. Nu worden de oproepen voor kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang en toegankelijke voor- en naschoolse opvang opnieuw gelanceerd.
Met het pilootproject 'kwalitatieve voor- en naschoolse opvang' zoekt de stad Antwerpen scholen die in een cluster willen werken aan de kwaliteit van hun voor- en naschoolse opvang. Ook organisaties in een cluster met scholen komen in aanmerking. Bijna alle Antwerpse scholen organiseren zelf de voor- en naschoolse opvang met beperkte ondersteuning. Daarom wordt de focus gelegd op de ontzorging van scholen door hen de mogelijkheid te bieden om een kwaliteitscoördinator aan te werven die de opvang kwaliteitsvoller zal organiseren. Deze kwaliteitscoördinator zal onder andere focussen op de praktische organisatie van de opvang, het aanwerven en ondersteunen van opvangbegeleiders, de communicatie en het contact met ouders en de scholen.
Met het pilootproject 'toegankelijke voor- en naschoolse opvang' zoekt de stad Antwerpen scholen, individueel of in samenwerking met andere scholen, die willen werken aan de toegankelijkheid van hun voor- en naschoolse opvang. Ook organisaties die met één of meerdere scholen samenwerken voor de organisatie van de voor- en naschoolse opvang komen in aanmerking. De scholen of organisaties engageren zich om, met ondersteuning van de stad Antwerpen een kansentarief in te voeren en ook ruimer toe te werken naar een toegankelijke opvang. De stad Antwerpen compenseert minstens de helft van de inkomstenderving door de toepassing van het kansentarief via het principe van de solidaire kostendeling.
De pilootprojecten die goedgekeurd worden starten vanaf het schooljaar 2025-2026 en lopen gedurende een schooljaar.
Budgetplaats | 5112500000 |
Budgetpositie | 6496800 |
Functiegebied | 2BRS040202A00000 |
Subsidie | SBT11259 |
Fonds | INTERN |
Begrotingsprogramma | 2SA070750 |
Budgetperiode | 2500 |
Het college keurt de oproep 'Een kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang in het kader van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten' goed.
Het college keurt de oproep 'Een toegankelijke voor- en naschoolse opvang in het kader van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten' goed.