Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2024106316 |
Gegevens van de aanvrager: | de heer Sven Cortebeeck met als adres Moeder SAROV-straat 12 te 2180 Ekeren (Antwerpen) |
Ligging van het project: | Moeder SAROV-straat 12 te 2180 Ekeren (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 35 sectie F nr. 171Z |
Vergunningsplichten: | stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | plaatsen van een mobiele zorgunit |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 29/11/2013: voorwaardelijke vergunning (20135056) voor het bouwen van een eengezinswoning;
- 09/08/2013: vergunning (201352) voor het wijzigen van alle kavels van de verkaveling, met uitzondering van loten 7, 10 en 11;
- 07/01/2011: vergunning (201019) voor het verkavelen van 16 loten voor woningbouw, met nieuwe wegenis.
Vergunde toestand
- functie:
- bouwvolume:
- inrichting:
Bestaande toestand
- conform vergunde toestand, afgezien van:
Nieuwe toestand
- conform vergunde toestand, uitgezonderd:
- functie:
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- inrichting:
Inhoud van de aanvraag
- plaatsen van een tijdelijke mobiele woonunit (zorgwonen);
- de wederrechtelijk opgetrokken tuinhuizen, het zwembad en de toename aan verharding maken op uitdrukkelijke vraag van de bouwheer geen deel/onderwerp uit van deze aanvraag.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Provincie Antwerpen - Dienst Integraal Waterbeleid | 4 november 2024 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
|
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Stadsbeheer/ Groen en Begraafplaatsen | 4 november 2024 | 5 november 2024 |
Stadsontwikkeling/ Omgeving/ Water | 4 november 2024 | 26 november 2024 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Mariaburg, goedgekeurd op 26 februari 2018. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 2: zone voor wonen - woonpark (wo2).
(Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt in de verkaveling 201352, goedgekeurd op 9 augustus 2013, meer bepaald in lot(en) 9.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verkavelingsvergunning op volgende punten:
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > Hemelwaterverordening 2023.
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening hemelwater.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
- Publiciteit: het besluit van de Vlaamse regering van 12 mei 2023 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor publiciteitsinrichtingen.
(De verordening publiciteit kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > Gewestelijke publiciteitsverordening 2023).
De gewestelijke publiciteitsverordening is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 maart 2024 en in werking getreden op 15 juli 2024.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):
- Stedenbouwkundige lasten: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ‘Stedenbouwkundige lasten’ (verder genoemd verordening stedenbouwkundige lasten), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 29 april 2024.
(De verordening stedenbouwkundige lasten kan u raadplegen via https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/vergunningen/regelgeving).
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de verordening stedenbouwkundige lasten.
Sectorale regelgeving
- MER-screening:
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Programmatische Aanpak Stikstof: overeenkomstig het stikstofdecreet, het nieuwe beoordelingskader voor alle aanvragen die stikstofemissies veroorzaken, in werking getreden op 23 februari 2024.
Op basis van de toepassing van het stikstofdecreet kan redelijkerwijs geoordeeld worden dat voorliggende aanvraag een verkeersdragend of een verkeersgenererend project is. Het beoordelingskader uit het decreet is dus van toepassing. De berekende impactscore is kleiner dan of gelijk aan 1%. De opmaak van een passende beoordeling van de effecten van stikstofdepositie via de lucht ten aanzien van SBZ-H is niet vereist.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Waterwetboek), dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets. Deze wordt uitgevoerd overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Watertoetsbesluit).
Het voorliggende project is geheel gelegen in een zone waarvoor de Provincie aangewezen is als adviesinstantie.
Het project is gelegen in een zone met een middelgrote pluviale overstromingskans (T100) onder huidig klimaat (score D).
Voor het project is geen fluviale overstromingskans gemodelleerd (score A).
Het project is niet gelegen in een signaalgebied.
Het overstromingsrisico bevindt zich volledig achteraan op het perceel, waar de zorgwoning helemaal vooraan op het perceel voorzien wordt.
Na onderzoek blijkt dat het project waarschijnlijk geen schadelijke effecten op het watersysteem veroorzaakt.
(Kijk de score van uw project na op (https://www.waterinfo.be/informatieplicht)
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Beoordeling afwijkingen van de voorschriften
De aanvraag is strijdig met meerdere bepalingen van de geldende regelgeving en voor een deel daarvan kunnen in de eindevaluatie voorwaarden worden opgenomen zodat het project in uitvoering alsnog zal voldoen aan de artikels in kwestie.
Los daarvan blijkt de zorgunit gesitueerd te zijn in een zone waar volgens de geldende verkaveling geen constructies worden toegelaten en betreft het een bijgebouw met een woonbestemming, terwijl dergelijke volgens de van kracht zijnde regelgeving slechts mogen worden ingevuld als tuinberging. Gelet echter op de specifieke bestemming van het gevraagde, namelijk een eenvoudige en gemakkelijk wegneembare zorgunit, dewelke bovendien eenduidig gekoppeld is/zal worden aan de eengezinswoning op hetzelfde terrein en dit met een uitgesproken tijdelijkheid, kan – gebaseerd op de regels omtrent zorgwonen – gefundeerd worden afgeweken van betreffende regelgeving, gesteld dat vermelde tijdelijkheid als eenduidige voorwaarde wordt opgenomen in de finale beoordeling.
Gelet op de specifieke inzake zorgwonen opgenomen argumentatie betreffende afwijkingen wordt dan ook geadviseerd de opgesomde onregelmatigheden met een opgelegde tijdelijkheid te bekrachtigen.
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag, het plaatsen van een zorgunit, is in se strijdig met de specifieke bestemmings- en inrichtingsvoorschriften van de betreffende zone van de verkaveling maar gelet op de hierboven reeds aangehaalde argumentatie kan voor de vraag in kwestie een tijdelijke afwijking worden toegelaten.
Er is dientengevolge dan ook eenduidig sprake van een, weliswaar tijdelijke, correcte functionele inpasbaarheid.
Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid
Het grootste deel van de zone waar de zorgunit wordt voorzien laat wezenlijk geen bebouwing toe, waardoor de aftoetsing inzake ruimtegebruik principieel ongunstig is. Gelet echter op de redenering in de eerste paragraaf hierboven, inzake bestemming, en de tijdelijkheid van het karakter van de unit in kwestie, kan voor de plaatsing op zich gunstig advies verleend worden; zo zijn zowel de inplanting ten opzichte van de perceelsgrenzen als de hoogte ervan van dergelijke omvang dat voor de naburige percelen geen nadelige impact te verwachten valt.
Het advies omtrent schaal en ruimtegebruik is dan ook voorwaardelijk gunstig.
Visueel-vormelijke elementen
De te hanteren materialen, houten bekleding en donkergrijs plaatmateriaal en PVC schrijnwerk, zijn grotendeels in overeenstemming met wat in de verkaveling wordt opgelegd voor bijgebouwen. Het schrijnwerk en plaatmateriaal zijn echter aanvaardbaar voor dit type van constructies en reeds voorkomend in de ruime omgeving, waardoor er ontegenzeglijk sprake zal zijn van een correcte visuele (tijdelijke) inpassing in de gebouwde context.
Het advies voor dit deelaspect van de aanvraag is bijgevolg voorwaardelijk gunstig.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. Het geplande verplaatsen van de boom, rechts naast de woning, dient plaats te vinden tijdens de winterrust, nadat het blad van de boom is en vóór de knoppen uitlopen. Indien deze verplaatsing niet zou slagen of de boom in kwestie sterft af op een later tijdstip, dan dient deze boom gecompenseerd te worden door een nieuw exemplaar, van een inheemse boomsoort; grootte: klasse A en minimale plantmaat: 16/18.
2. De zorgunit wordt slechts vergund voor een tijdelijke/beperkte periode en dient zonder meer te worden verwijderd op het moment van de beëindiging van de zorgbehoefte.
3. De vrije binnenhoogte van de zorgunit dient te voldoen aan de bepalingen van artikel 9 van de Antwerpse bouwcode.
4. Na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten, opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 16 september 2024 |
Volledig en ontvankelijk | 4 november 2024 |
Start openbaar onderzoek | 14 november 2024 |
Einde openbaar onderzoek | 13 december 2024 |
Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 17 februari 2025 |
Verslag GOA | 12 februari 2025 |
Naam GOA | Gerd Cryns |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ingediend tijdens de openbaarmaking.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. Het geplande verplaatsen van de boom, rechts naast de woning, dient plaats te vinden tijdens de winterrust, nadat het blad van de boom is en vóór de knoppen uitlopen. Indien deze verplaatsing niet zou slagen of de boom in kwestie sterft af op een later tijdstip, dan dient deze boom gecompenseerd te worden door een nieuw exemplaar, van een inheemse boomsoort; grootte: klasse A en minimale plantmaat: 16/18.
2. De zorgunit wordt slechts vergund voor een tijdelijke/beperkte periode en dient zonder meer te worden verwijderd op het moment van de beëindiging van de zorgbehoefte.
3. De vrije binnenhoogte van de zorgunit dient te voldoen aan de bepalingen van artikel 9 van de Antwerpse bouwcode.
4. Na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten, opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.