Terug
Gepubliceerd op 17/02/2025

2025_CBS_01023 - Omgevingsvergunning - OMV_2024150829. Vlasmarkt 2. District Antwerpen - Weigering

college van burgemeester en schepenen
vr 14/02/2025 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, waarnemend burgemeester; Patrick Janssens, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Lien Van de Kelder, schepen; Johan Klaps, schepen; Ken Casier, schepen; Karim Bachar, schepen; Stijn De Rooster, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Koen Kennis, waarnemend burgemeester
2025_CBS_01023 - Omgevingsvergunning - OMV_2024150829. Vlasmarkt 2. District Antwerpen - Weigering 2025_CBS_01023 - Omgevingsvergunning - OMV_2024150829. Vlasmarkt 2. District Antwerpen - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2024150829

Gegevens van de aanvrager:

BVBA blowUP media Belgium met als adres Leopold de Waelplaats 6 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Vlasmarkt 2 te 2000 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 4 sectie D nr. 177C

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

plaatsen van tijdelijke niet-zaakgebonden publiciteit op steigerdoek

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          29/03/2019: vastgesteld bouwkundig erfgoed: Traditioneel hoekhuis: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4667;

-          17/07/1981: beschermd als monument: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4667;

-          01/09/1967: vergunning (18#50078) voor een verbouwing;

-          19/06/1953: toelating (18#30989) voor een gevelverandering;

 

Vergunde toestand

-          bouwvolume: hoekhuis van 3 bouwlagen met afgesnuit zadeldak; 

-          gevelafwerking:

  • beschilderde gecementeerde lijstgevel met smeedijzeren muurankers;
  • rechthoekige inkomdeur met omlijsting in blauwe hardsteen.

 

Bestaande toestand

-          gevelafwerking:

  • wit geschilderde gecementeerde lijstgevel met smeedijzeren muurankers;
  • lichtkleurig schrijnwerk.
     

Nieuwe toestand

-          niet-zaakgebonden publiciteit: reclamedragend steigerdoek tegen een stelling voor de duur van 1 maand tijdens gevelwerken aan een beschermd monument.

Inhoud van de aanvraag

-          plaatsen van niet-zaakgebonden publiciteit op steigerdoek voor de duur van 1 maand tijdens gevelwerken aan een beschermd monument.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Onroerend Erfgoed

6 januari 2025

28 januari 2025

Ongunstig

Politiezone Antwerpen/ Verkeerspolitie

6 januari 2025

10 januari 2025

Geen advies

 

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Stadsontwikkeling/ Onroerend Erfgoed/ Monumentenzorg

6 januari 2025

31 januari 2025

 

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: afbakeningslijn grootstedelijk gebied antwerpen.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: algemene voorschriften, culturele, historische en/of esthetische waarde en artikel  1:   zone voor wonen - (wo1).

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > Hemelwaterverordening 2023)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
 

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

-          Publiciteit: het besluit van de Vlaamse regering van 12 mei 2023 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor publiciteitsinrichtingen.
(De verordening publiciteit kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > Gewestelijke publiciteitsverordening 2023)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de gewestelijke publiciteitsverordening.

 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 maart 2024 en in werking getreden op 15 juli 2024. 
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode:

  • artikel 8: Visuele en vormelijke inpassing
    §5 Niet-zaakgebonden publiciteit: In che-gebied, aan gebouwen opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed en binnen een straal van 50 meter van beschermde monumenten moet minimaal 1/3de van de oppervlakte van het steigerdoek voorzien worden van een fotosimulatie van de nieuwe toestand. Dat is hier niet het geval bij de gevel aan het Zand.

 

-          Stedenbouwkundige lasten: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ‘Stedenbouwkundige lasten’ (verder genoemd verordening stedenbouwkundige lasten), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 29 april 2024.

(De verordening stedenbouwkundige lasten kan u raadplegen via https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/vergunningen/regelgeving)

De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de verordening stedenbouwkundige lasten.

 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening:
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving werd geoordeeld tijdens het volledig- en ontvankelijkheidsonderzoek dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

 

-          Programmatische Aanpak Stikstof: overeenkomstig het stikstofdecreet, het nieuwe beoordelingskader voor alle aanvragen die stikstofemissies veroorzaken, in werking getreden op 23 februari 2024.

Op basis van de toepassing van het stikstofdecreet kan redelijkerwijs geoordeeld worden dat voorliggende aanvraag een verkeersdragend of een verkeersgenererend project is. Het beoordelingskader uit het decreet is dus van toepassing. De berekende impactscore is kleiner dan of gelijk aan 1%. De opmaak van een passende beoordeling van de effecten van stikstofdepositie via de lucht ten aanzien van SBZ-H is niet vereist.

 

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Waterwetboek), dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets. Deze wordt uitgevoerd overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Watertoetsbesluit).
Het voorliggende project is geheel gelegen in een zone waarvoor De Vlaamse Waterweg aangewezen is als adviesinstantie.

Het project is gelegen in een zone met een middelgrote pluviale overstromingskans (T100) onder huidig klimaat (score D).

Het project is gelegen in een zone met een kleine fluviale overstromingskans (T1000) onder huidig klimaat (score C).

Het project is niet gelegen in een signaalgebied.

Na onderzoek blijkt dat het project waarschijnlijk geen schadelijke effecten op het watersysteem veroorzaakt.

(Kijk de score van uw project na op https://www.waterinfo.be/informatieplicht)

 

-          Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
 

-          Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.

 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag omvat het plaatsen van een reclamedragend steigerdoek bij gevelrenovatiewerken aan een beschermd monument. Voor de gevelwerken werd geen toelating bekomen van het agentschap Onroerend Erfgoed en ook in voorliggende aanvraag is het dossier voor het uitvoeren van de gevelrenovatie onvolledig, waardoor de omgevingsvergunning voor het plaatsen van een steigerdoek met publiciteit hier niet kan worden verleend.

 

Cultuurhistorische aspecten

Het pand is gelegen in che-gebied, opgenomen in de vastgestelde inventaris en beschermd als monument bij KB dd 17/7/1981. De aanvraag omvat het aanbrengen van reclamedoeken op een stelling gedurende het uitvoeren van renovatiewerken aan de beschermde gevels van het beschermde hoekhuis Vlasmarkt 2.

 

Voor beschermde monumenten is het agentschap Onroerend Erfgoed bevoegd. Het agentschap verleent ongunstig advies over de aanvraag omdat de handelingen afbreuk doen aan deze bescherming:

  1. De gevraagde handelingen zijn niet in overeenstemmen met de direct werkende normen van de regelgeving Onroerend erfgoed, namelijk met het passief behoudsbeginsel (art. 6.4.3 Onroerenderfgoeddecreet). De afmetingen van de voorziene reclamedoeken zijn niet in overeenstemming met de voorwaarde voor het aanbrengen van publiciteit op werfdoeken in en aan beschermd erfgoed. Zo nemen de niet-zaakgebonden reclamedoeken bijna de volledige eerste, tweede en een groot deel van de derde verdieping van beide hoekgevels in beslag. In en aan beschermd erfgoed dient publiciteit op werfdoeken beperkt te blijven tot 30 % van de oppervlakte van het werfdoek, terwijl de rest van het werfdoek kan bedrukt worden met info over het gebouw. En dit met een beperkte hoeveelheid kleur in het werfdoek.
  2. In de beschrijvende nota wordt meegedeeld dat de renovatiewerken aan de gevels niet vergunningsplichtig zijn, maar deze renovatiewerken zijn wel toelatingsplichtig volgens het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2023. Het agentschap Onroerend Erfgoed heeft voor deze werken tot op heden geen toelatingsaanvraag ontvangen.
  3. Indien de aanvrager via de omgevingsvergunningsaanvraag ook een toelating van het agentschap Onroerend Erfgoed wil bekomen voor het uitvoeren van de gevelrenovatie, bevat voorliggend dossier onvoldoende informatie over de werken, de noodzaak ervan, de uitvoering, de gebruikte materialen, de staat van het goed en tekeningen, plannen en foto’s van de bestaande toestand van het monument.

 

De stedelijke dienst Monumentenzorg sluit zich aan bij dit ongunstig advies. De aanvraag moet omwille van onverenigbaarheden met direct werkende normen volgens artikel 4.3.3 van de VCRO worden geweigerd.

 

Visueel-vormelijke elementen

De aanvraag is bovendien in strijd met artikel 8 §5 van de bouwcode dat oplegt dat in che-gebied en aan beschermde monumenten het steigerdoek voor ten minste 1/3de van de oppervlakte moet bestaan uit een simulatie van de gevel. Dit is aan de zijde van het Zand niet het geval.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening.


Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

14 november 2024

Volledig en ontvankelijk

6 januari 2025

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen

geen

Uiterste beslissingsdatum

18 februari 2025

Verslag GOA

6 februari 2025

Naam GOA

Katrine Leemans

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.

Artikel 3

De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.