Op 12 mei 2021 (jaarnummer 03849) keurde het college van Antwerpen het kader rond het inzetten van uitzendarbeid goed.
Op 21 februari 2022 (jaarnummer 00121) keurde de gemeenteraad van Antwerpen goed dat OCMW en stad Antwerpen zich aansluiten bij Poolstok. Poolstok biedt op een cliëntgerichte en professionele manier ondersteuning aan het personeelsbeleid van de Vlaamse openbare besturen en draagt zo op de verschillende bestuursniveaus bij tot een moderne en efficiënte overheid.
Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om flexi-jobbers in te zetten binnen lokale besturen. Via het systeem van flexi-jobs kunnen gepensioneerden en bepaalde werknemers tegen gunstige voorwaarden bijverdienen, terwijl werkgevers op een flexibele en voordelige manier extra personeel kunnen inzetten op piekmomenten.
Op 15 maart 2024 (jaarnummer 2339) keurde het college van Antwerpen de gunning goed van de raamovereenkomst voor het aanstellen van uitzendkrachten.
Op 1 januari 2025 fuseerde de stad Antwerpen met de gemeente Borsbeek.
Wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken betreffende de invoering van de flexi-job.
Decreet van 27 april 2018 betreffende de uitzendarbeid in de Vlaamse overheidsdiensten en lokale besturen.
Programmawet van 22 december 2023 betreffende de uitbreiding van het toepassingsgebied van de flexi-job.
Koninklijk besluit van 18 april 2024 tot uitvoering van artikel 2, §§ 1 en 2, van de wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken, betreffende de uitbereiding van het toepassingsgebied van de flexi-jobs binnen de publieke sector.
Op 2 januari 2025 besliste respectievelijk het college (jaarnummer 3) en vast bureau (jaarnummer 2) de aanstellings-, ontslag, sanctie- en tuchtbevoegdheid van de meeste personeelsleden te delegeren aan de algemeen directeur.
Op 27 januari 2025 (jaarnummer 75) besliste de gemeenteraad om de bevoegdheid om reglementen over personeelsaangelegenheden vast te stellen, over te dragen naar het college. De raad voor maatschappelijk welzijn besliste op 27 januari 2025 (jaarnummer 8) hetzelfde voor het vast bureau.
In tegenstelling tot de gemeente en OCMW Borsbeek, doet stad en OCMW Antwerpen reeds in de volgende gevallen een beroep op uitzendarbeid voor de wettelijke maximale periode van 12 maanden om zo acute of uitzonderlijke noden van de organisatie tijdelijk in te vullen:
Ingevolge de fusie met Borsbeek dient de principebeslissing aangaande uitzendarbeid hernomen te worden. Maar hiermee kunnen vandaag niet alle noden ingevuld worden. Om deze reden wil de stad eveneens gebruik kunnen maken van de wettelijke mogelijkheid om flexijobbers in te zetten.
Door ook flexijobbers in te schakelen, kan er een beroep gedaan worden op een ruimere variatie aan profielen op de arbeidsmarkt die, naast interimkrachten, de openstaande noden kunnen invullen. Het is geenszins de bedoeling om structurele aanwervingen te doen via uitzendarbeid of flexijobs. Het college wil wel maximaal gebruik maken van de wettelijke mogelijkheden om zo acute of uitzonderlijke noden van de organisatie tijdelijk in te vullen.
Binnen een stad als werkgever, kan flexijob momenteel enkel ingezet worden voor de functie van redder. Binnen een autonoom gemeentebedrijf als werkgever, kan flexijob momenteel enkel ingezet worden in bepaalde sectoren van de socio- culturele sector. Als de wetgeving ook binnen andere domeinen een uitbreiding naar lokale besturen voorziet, wil de stad ook daar flexijobs kunnen toepassen.
Voor het zoeken naar, de controle van de voorwaarden en het beheer van flexijobbers, zal de stad een beroep doen op de dienstverlening aangeboden door Poolstok. Poolstok heeft raamovereenkomsten met verschillende private partners waarop de stad een beroep kan doen voor het beantwoorden aan (dringende) personeelsbehoeften. De gemeenschappelijke aankoopcentrale opende hiervoor een dossier met nummer GAC_2025_03493 en zal de instap voorstellen aan het college.
Voor het zoeken naar en het beheer van de uitzendkrachten, zal de stad een beroep blijven doen op de lopende raamovereenkomst goedgekeurd in de collegezitting van de stad Antwerpen van 15 maart 2024 (jaarnummer 2339).
Per kwartaal zal een overzicht worden bezorgd aan het Hoog Overlegcomité van het totaal aantal uitzendkrachten en flexijobbers, de gepresteerde uren en de kostprijs.
Het college heft de beslissing van de stad Antwerpen van 12 mei 2021 (jaarnummer 03849) op.
Het college beslist dat er een beroep kan gedaan worden op uitzendarbeid voor een maximale periode van 12 maanden in de volgende gevallen:
Het college beslist dat er een beroep mag gedaan worden op flexijobs.