Ter bestrijding van de COVID-19 pandemie is van 2021 tot en met 2023 een vaccinatiestrategie uitgerold met vaccinatiecentra en alternatieve structuren, dit ter ondersteuning van de reguliere eerstelijnszorg en aangestuurd en ondersteund door de Vlaamse overheid.
De gemeenteraad keurde op 31 mei 2021 (jaarnummer 320) de samenwerkingsovereenkomst goed inzake de context, verantwoordelijkheden, taken en subsidiestromen werden van het vaccinatiecentrum Vaccovid en de alternatieve structuren tussen de betrokken actoren (lokale besturen, Antwerpse eerstelijnszones en het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen).
De gemeenteraad keurde op 31 januari 2022 (jaarnummer 62) een addendum op de samenwerkingsovereenkomst vaccinatiedorpen en alternatieve structuren goed tussen dezelfde betrokken actoren.
Artikel 16 van de samenwerkingsovereenkomst bepaalt de manier van opzeg van de overeenkomst. De meest gerede partij, stad Antwerpen, neemt initiatief om de overeenkomst en het addendum op de overeenkomst te beëindigen.
Tot en met 2023 werd het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst nog gehanteerd als kader voor collectieve Covidvaccinatie in vaccinatiedorpen en alternatieve structuren, dit als ondersteuning van de eerstelijnszorg (huisartsen, verpleegkundigen en apothekers). In 2024 is de Covidvaccinatie volledig ingebed in het regulier eerstelijnszorgcircuit. De samenwerkingsovereenkomst en het addendum op de samenwerkingsovereenkomst kan beëindigd worden.
De gemeenteraad keurt de beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst en het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Schoten, gemeente Stabroek, gemeente Wommelgem, gemeente Borsbeek, het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen vzw, de Eerstelijnszone Antwerpen Centrum vzw, de Eerstelijnszone Antwerpen Oost vzw, de Eerstelijnszone Antwerpen Zuid vzw en de Eerstelijnszone Noord Antwerpen vzw goed.