Op 14 december 2020 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 775) het Klimaatplan 2030 goed.
Op 18 oktober 2021 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 622) de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact goed. Op 26 september 2022 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 547) de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 goed.
Op 9 februari 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen (jaarnummer 1134) de deelname aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 2024 goed. Op 26 februari 2024 keurde de gemeenteraad ( jaarnummer 1128) het ondersteuningsreglement tegelservice en bomenaanbod goed.
Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen (VK Tegelwippen) werd voor de eerste keer van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 georganiseerd door de Vlaamse Overheid, Breekijzer en het creatief bureau Frank Lee. Laatstgenoemde was initiatiefnemer van de gelijknamige campagne in Nederland. Het werd herhaald in 2024 en wordt nu voor de derde keer georganiseerd in 2025.
Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen is in de eerste plaats een citizen empowerment campagne die het draagvlak voor ontharding versterkt. Katholieke Universiteit (KU) Leuven is betrokken voor de wetenschappelijke onderbouwing en impactmeting. De campagne wordt op Vlaams niveau bekend gemaakt, er zal campagnemateriaal worden aangeleverd, er is een campagnewebsite die op een ludieke manier uitnodigt om deel te nemen en er worden symbolische prijzen uitgereikt (individueel en aan winnende gemeenten). Aanmelding van deelname gebeurt via vk-tegelwippen.be. Nieuw dit jaar is dat Vlaanderen het opneemt tegen Nederland, waar dezelfde campagne georganiseerd wordt.
Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen is een interessant platform om de stedelijke onthardingsacties en aansluitende klimaat- en vergroeningsacties verder te versterken. In het kader van het Klimaatplan 2030 en door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact heeft de stad zich geëngageerd om tegen 2030 één m² per inwoner te ontharden. De stad Antwerpen zet reeds in op ontharding met de aanleg van o.a. tuinstraten, de ontharding of vermeden verharding bij nieuwe projecten, de Klimaatpremie en het aanbod van gratis puinzakken voor 2 tot 10 m² ontharding. Districten hebben eveneens een ondersteuningsaanbod voor inwoners om te vergroenen en ontharden op openbaar domein, enkele hebben ook een aanbod voor het privaat domein.
Door mee te doen aan het VK Tegelwippen verhoogt de stad Antwerpen op een ludieke en toegankelijke manier de aandacht voor ontharding en kunnen de inwoners extra gemotiveerd worden om tegels (of andere verhardingen) op eigen terrein te verwijderen. Ook ontharding op openbaar domein gerealiseerd door de stad Antwerpen zelf, mag gerapporteerd worden voor het VK Tegelwippen. De monitoring van gerealiseerde onthardingen draagt tevens bij aan de rapportering in het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
De stedelijke communicatie in het kader van het VK Tegelwippen focust in de eerste plaats op het eigen ondersteuningsaanbod en verloopt via de website 'Antwerpen voor Klimaat', de sociale media van 'Antwerpen voor klimaat' en de communicatiekanalen van de districten.
Het college keurt de deelname aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 2025 goed.