Terug
Gepubliceerd op 10/02/2025

2025_CBS_00762 - Omgevingsvergunning - OMV_2024145321. Zoutestraat ZN . District Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 07/02/2025 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, waarnemend burgemeester; Patrick Janssens, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Lien Van de Kelder, schepen; Johan Klaps, schepen; Ken Casier, schepen; Karim Bachar, schepen; Stijn De Rooster, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Koen Kennis, waarnemend burgemeester
2025_CBS_00762 - Omgevingsvergunning - OMV_2024145321. Zoutestraat ZN . District Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Goedkeuring 2025_CBS_00762 - Omgevingsvergunning - OMV_2024145321. Zoutestraat ZN . District Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2024145321

Gegevens van de aanvrager:

NV PR Haven van Antwerpen - Brugge met als adres Zaha Hadidplein 1 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Zoutestraat ZN te 2040 Berendrecht-Zandvliet-Lillo (Antwerpen)

Kadastrale percelen:

afdeling 19 sectie B nrs. 11A, 16_, 17B, 18A, 22B, 31A, 32G, 32E, 32F, 33_, 35B, 42A, 44_, 45F, 47D, 47B, 48D, 52B, 55K, 55L, 55D, 57C, 61B, 63A, 65A2, 65T, 65Z, 65Y, 65S, 65R, 521V, 521W en 523H

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

inrichten van 4 rugstreeppadpoelen De Zouten met bijbehorende taluds (natuurbeheersplan)

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          Natuurbeheerplan De Zouten.

 

Bestaande toestand

-          functie: bufferzone: natuurgebied met Natuurberheerplan De Zouten;

-          inrichting: domein De Zouten: smalle strook open ruimte die het dorp Berendrecht van het Kanaaldok scheidt:

  • begrazingszone;
  • houtige opgaande zones van zomereik, gewone esdoorn, gewone es, etc. die afgewisseld worden door open vegetaties;
  • habitattype open graslanden op landduinen (2330) en struisgraslanden (rbb_ha);
  • aanwezigheid van habitattypische soorten.

 

Nieuwe toestand

-          inrichting: reliëfwijzing >100 m² en afrastering:

  • rugstreeppadpoelen De Zouten: 4 ondiepe voortplantingspoelen:

-          poel 1: 50 m x 36 m;

-          poel 2: 38 m x 77 m;

-          poel 3: 43 m x 77 m;

-          poel 4: 47 m x 88 m;

  • bijhorende taluds: zachthellende oevers.

 

Inhoud van de aanvraag

-          Uitvoeren van het natuurbeheerplan De Zouten: reliëfwijziging en inrichting met poelen en taluds.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Agentschap voor Natuur en Bos - Adviezen en Vergunningen Antwerpen

12 november 2024

16 december 2024

Gunstig

Agentschap Wegen en Verkeer - District Antwerpen

12 november 2024

11 december 2024

Geen advies

Provincie Antwerpen - Dienst Integraal Waterbeleid

12 november 2024

16 december 2024

Geen bezwaar

Permits&Advice

12 november 2024

19 november 2024

Geen advies

 

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen (VESPA)

 12 november 2024

13 november 2024

 

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening zeehavengebied Antwerpen, goedgekeurd op 30 april 2013. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en gebied voor waterweginfrastructuur.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een bufferzone. De bufferzones dienen in hun staat bewaard te worden of als groene ruimte ingericht te worden, om te dienen als overgangsgebied tussen gebieden waarvan de bestemmingen niet met elkaar te verenigen zijn of die ten behoeve van de goede plaatselijke ordening van elkaar moeten gescheiden worden, (Artikel 14 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het GRUP Afbakening Zeehavengebied Antwerpen.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > Hemelwaterverordening 2023.
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
 

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De bouwcode is niet van toepassing op de aanvraag.
 

-          Stedenbouwkundige lasten: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ‘Stedenbouwkundige lasten’ (verder genoemd verordening stedenbouwkundige lasten), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 29 april 2024.

(De verordening stedenbouwkundige lasten kan u raadplegen via HYPERLINK “https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/vergunningen/regelgeving”)

De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de verordening stedenbouwkundige lasten.

 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening:
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
 

-          Programmatische Aanpak Stikstof: overeenkomstig het stikstofdecreet, het nieuwe beoordelingskader voor alle aanvragen die stikstofemissies veroorzaken, in werking getreden op 23 februari 2024.
Op basis van de toepassing van het stikstofdecreet kan redelijkerwijs geoordeeld worden dat voorliggende aanvraag een verkeersdragend of een verkeersgenererend project is. Het beoordelingskader uit het decreet is dus van toepassing. De berekende impactscore is kleiner dan of gelijk aan 1%. Er is een passende beoordeling bijgevoegd maar niet om redenen betreffende de stikstofdepositie via de lucht ten aanzien van SBZ-H.

 

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Waterwetboek), dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets. Deze wordt uitgevoerd overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Watertoetsbesluit).
Het voorliggende project is gedeeltelijk gelegen in een zone waarvoor de Provincie Schijn aangewezen is als adviesinstantie.

Het project is gelegen in een zone met een middelgrote pluviale overstromingskans (T100) onder huidig klimaat (score D).

Het project is gelegen in een zone met een middelgrote fluviale overstromingskans (T100) onder huidig klimaat (score D).

Het project is niet gelegen in een signaalgebied.

Na onderzoek blijkt dat het project waarschijnlijk geen schadelijke effecten op het watersysteem veroorzaakt.

(Kijk de score van uw project na op https://www.waterinfo.be/informatieplicht)

 

-          Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
 

-          Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

Volgens het Gewestelijk RUP Afbakening Zeehavengebied Antwerpen valt het gebied onder de bestemming “Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven” met een overdruk “Buffer – ten westen van Berendrecht en Zandvliet”. In de zone De Zouten gelden de voorschriften voor het bestendigen van het waardevolle ecologische karakter van De Zouten.

 

In het Natuurbeheerplan is de gehele inrichting en aanleg van de zone De Zouten vastgelegd. De gevraagde werken, het aanleggen van vier voortplantingspoelen voor  rugstreeppadden en bijhorende taluds, zijn in het Natuurbeheerplan voor deze zone opgenomen en maken deel uit van de verwezenlijking van het goedgekeurde Natuurbeheerplan. De ecologische kwaliteit van De Zouten en de verdere ontwikkeling van het gebied worden met deze werken beoogd, waardoor de aanvraag voldoet aan de voorschriften van het GRUP.

 

Gelet op de hoedanigheid van de zone, bufferzone tussen Berendrecht en het kanaaldok, alsook de aanwezigheid van het Natuurbeheerplan, werd de aanvraag ter advies voorgelegd aan het Agentschap voor Natuur en Bos. Zij zijn van mening dat de werken geen betekenisvolle aantasting impliceren voor de instandhoudingsdoelstellingen van de Speciale BeschermingsZones. Ze verklaren zich bijkomend akkoord met de conclusies uit de bijgevoegde passende beoordeling en brengen bijgevolg een gunstig advies uit.

 

Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid

Het projectgebied is gelegen op het grondgebied van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Het beheerplangebied wordt in het noorden begrensd door de Derdeweg, in het oosten door de Zoutestraat en Zoutenstraatbeek, ten zuidoosten is het gebied aangrenzend aan het Reigersbos en in het westen is het gebied begrensd door het jaagpad aan het Schelde-Rijn kanaal. De afbakening van het projectgebied blijft binnen de begrenzing van de kadastrale percelen.

 

Het gebied wordt in zijn huidige toestand gekenmerkt door houtige opgaande zones van zomereik, gewone esdoorn, gewone es, etc. die afgewisseld worden door open vegetaties. Verschillende zones open vegetatie vertonen overeenkomsten met het Natura2000 habitattype open graslanden op landduinen (2330) en struisgraslanden (rbb_ha). Bovendien zijn er verschillende habitattypische soorten aanwezig. Het gebied kent dus een hoge potentie voor de ontwikkeling van zowel Europese habitats als leefgebied voor soorten.

 

De integratie in de omgeving is voornamelijk bepaald door de noden van de rugstreeppadden, zoals in het Natuurbeheerplan werd bekeken.

 

De uit te voeren werken bestaan uit de reliëfwijziging voor de aanleg van de vier paddenpoelen. De inplanting van de paddenpoelen is zo gekozen dat er zo weinig mogelijk flora moeten worden verwijderd. Enkel rondom poel 4 zal er opslag verwijderd worden gezien de inplanting van de poelen in overleg met Natuurpunt werd gekozen en gezien deze kap voorzien is in het goedgekeurde beheerplan.

 

De voortplantingspoelen worden gecreëerd door het uitgraven van ondiepe poelen met zacht-hellende oevers. De diepte van de poelen is ondiep gehouden zodat de poel bij een gemiddelde jaarlijkse neerslag uitdroogt tegen midzomer. Dit vermijdt de opbouw van een vispopulatie. De poelen worden daarom tussen 5mTAW en 5,5mTAW aangelegd, waar de omgeving ligt tussen 6mTAW en 7,1mTAW. De uitgegraven grond wordt gebruikt om zandhellingen te imiteren langsheen de poelen. De maximale hoogte van deze heuvels wordt 9,5mTAW. Zowel de heuvels als de poelen worden aangelegd met het oog op natuurlijke ontwikkeling van het reliëf, waardoor de hellingen na verloop van tijd zachtere hellingen zullen krijgen.

 

De poelen bevinden zich in een begrazingszone, waardoor ze afgerasterd zullen worden zodat de schapen ze niet kunnen betreden.

 

De werken worden uitgevoerd binnen de uiterste projectgrenzen, er zijn geen bijkomende percelen nodig tijdens de aanlegfase. De werkzone beslaat de hele projectzone. De werkzones worden gebruikt als circulatiegebied, en voor de tijdelijke stapeling van gronden en materialen die nodig zijn voor de uitvoering van de werken. De werken worden zorgvuldig uitgevoerd met een minimale impact op de omgeving.

 

De aanleg van de poelen past hiermee binnen de inrichting van het halfopen landschap, zoals beschreven in het Natuurbeheerplan: “Gegeven de huidige structuur en voorkomende vegetaties binnen het gebied, wordt gestreefd naar grotendeels een halfopen landschap, heide en duinen, en een gesloten landschap bossen, als buffer langs de straatkant.”

 

Bodemreliëf

De gronden uit het graven van de poelen worden gebruikt voor de reliëfwijziging rondom de poelen. De grondbalans komt neutraal uit.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Omdat in De Zouten de grondwatertafel te diep ligt, is het noodzakelijk om een

ondoordringbare laag te voorzien zodat de poelen voldoende lang watervoerend zijn. Deze ondoordringbare laag wordt afgedekt met +/- 50 cm zandig substraat. Het zandige substraat voorkomt de snelle vestiging van waterplanten. Als afdichtingsmateriaal zal EPDM-folie gebruikt worden.

De aanleg van de poelen is beperkt in hoogte en schaadt de bufferende beplanting aan de kant van de Schelde niet. Het project heeft dan ook geen impact op de relatie met het Schelde-Rijnkanaal, het havengebied of het maritiem-industriële landschap.

 

Omdat de aanwezigheid van verschillende Europees beschermde soorten waarschijnlijk is, wordt een passende beoordeling opgemaakt. Het doel van de passende beoordeling is een beschrijving te geven van de mogelijke effecten van het project op de Europees beschermde natuur. De effecten op de soorten die in het gebied voorkomen, evenals de soorten van de Habitatrichtlijn, worden onderzocht.

Het projectgebied is niet gelegen in of nabij Habitatrichtlijn- of Vogelrichtlijngebied. De dichtstbijzijnde Speciale BeschermingsZones (SBZ) bevinden zich op ruim 1,5 km ten westen van het projectgebied en betreffen het Vogelrichtlijngebied BE2301336 “Schorren en polders van de Bendeden-Schelde” en het Habitatrichtlijngebied BE2300006 “Schelde- en Durme-estuarium van de Nederlandse grens tot Gent”.

De conclusies getrokken uit deze passende beoordeling zijn de volgende:

  1. Het project heeft geen negatieve impact op de habitats (natuurlijke habitats en habitats van een soort) qua oppervlakte, ruimtelijke spreiding, structuur en kwaliteit.
  2. Het project heeft geen negatieve impact op het evenwicht tussen de verspreiding en densiteit van de soorten en de populaties in zijn geheel.
  3. Het project heeft geen potentiële negatieve impact op de vitale factoren hoe de SBZ functioneert als ecosysteem.
  4. Het project heeft geen negatieve impact op de abiotische relaties die de structuur en functie van de SBZ bepalen.

De hinder van de werken op de omgeving zijn bijgevolg quasi onbestaande. Dit wordt eveneens bijgetreden in het door het Agentschap voor Natuur en Bos uitgebrachte advies.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen.

 

 

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

30 oktober 2024

Volledig en ontvankelijk

12 november 2024

Start openbaar onderzoek

21 november 2024

Einde openbaar onderzoek

20 december 2024

Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen

geen

Uiterste beslissingsdatum

25 februari 2025

Verslag GOA

30 januari 2025

Naam GOA

Katrine Leemans

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ingediend tijdens de openbaarmaking.

 

 

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.