Op 13 februari staakten enkele veerdiensten op de Vlaamse waterwegen. Hierdoor strandden ook in Antwerpen heel wat gebruikers van het Sint-Annaveer. Met als gevolg een verzadigde Sint-Annatunnel en heel wat fietsers en voetgangers die lang moesten aanschuiven voor de liften in de tunnel. Dit leidde tot heel wat klachten, frustraties en foto’s van ellelange wachttijden door de fiets- en voetgangerstunnel. Beide tunnels konden door de beperkte capaciteit en/of geplande werken aan de infrastructuur de hoeveelheid pendelaars niet vlot verwerken.
In navolging hiervan bevroeg Vlaams Parlementslid An Christiaens (cd&v) minister De Ridder (N-VA) in de commissie mobiliteit van 27 februari over een minimale dienstverlening voor veerdiensten. Met het oog op de nationale staking van vandaag en allerhande mobiliteitsdebatten in deze gemeenteraad, maakt dat deze vraag relevant blijft.
Want de Schelde kruisen is geen luxe zoals de vakbond ACOD liet uitschijnen. In 2023 gebruikten bijna 1.5 miljoen voetgangers en fietsers één van de drie veren over de Schelde in en rond Antwerpen. Het kruisen van de Schelde is dus volgens ons geen luxe, maar een essentiële woon-werk of woon-school verplaatsing.
Daarom moeten we in de stad kort op de bal spelen over de vervoersmodi waar onze bewoners en bezoekers gebruik van maken. Net als de tram en trein, vormt de veerdienst een essentiële verbinding in Antwerpen. Dat deze vervoermodus op stakingsdagen zomaar uitvalt zonder minimale dienstverlening, is een jammer vaststelling. Daarom leggen we in deze een motie neer om de minimale dienstverlening te bepleiten bij de relevante hogere overheid.
Raadslid De Cock licht zijn voorstel tot motie toe.
Schepen Kennis geeft antwoord.
Raadslid De Cock
houdt nog een wederwoord.
De gemeenteraad verwerpt de voorliggende motie bij monde van de fractievoorzitters.
Stemden voor de motie: VLAAMS BELANG en cd&v.
Stemden tegen de motie: N-VA, Vooruit, PVDA en GROEN.