- De notulen van de raadszitting van 24 februari 2025 zijn digitaal raadpleegbaar in eBv.
Samenstelling vast bureau
Door de eedaflegging van mevrouw Nathalie van Baren als schepen op de gemeenteraad van 31 maart 2025 (jaarnummer 268) en de gewijzigde rangorde van het college, wijzigt ook de samenstelling en de rangorde van het vast bureau.
Voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst
Op de eerste zitting gemeenteraad van 2 januari 2025 legden de heer Bart De Wever, mevrouw Els van Doesburg en mevrouw Nathalie van Baren de eed af als gemeenteraadslid (jaarnummer 3). Mevrouw Els van Doesburg legde bovendien de eed af als schepen (jaarnummer 6) en de heer Bart De Wever als burgemeester (jaarnummer 7).
Op de eerste zitting raad voor maatschappelijk welzijn op 2 januari 2025 legde mevrouw Els van Doesburg de eed af als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Op de zitting gemeenteraad van 24 februari 2025 legde mevrouw Els van Doesburg de eed af als waarnemend burgemeester (jaarnummer 157) in kader van de verhindering van de heer Bart De Wever als burgemeester.
Op 27 februari 2025 werd aan de algemeen directeur een voordrachtakte overhandigd voor de aanduiding van een kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst gedurende de periode van verhindering van de heer Bart De Wever als burgemeester: mevrouw Nathalie van Baren.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
Het besluit van de Vlaamse Regering van 21 juni 2024 tot vaststelling van de modellen van akte van voordracht en akte van opvolging in het kader van de installatie en samenstelling van de lokale bestuursorganen.
Samenstelling vast bureau
De burgemeester is van rechtswege de voorzitter van het vast bureau en de schepenen maken van rechtswege de leden van het vast bureau uit.
De rang die de burgemeester en de schepenen innemen in het college van burgemeester en schepenen is van rechtswege de rang die de leden in het vast bureau innemen.
Voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst
De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn gaat na of de voordrachtakte voor de kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst
ontvankelijk is. In voorkomend geval wordt de voorgedragen kandidaat-voorzitter
verkozen verklaard.
De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat de voordrachtakte voor kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst Nathalie van Baren
voldoet aan de voorwaarden en verklaart de akte ontvankelijk.
De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn
verklaart de voorgedragen kandidaat verkozen als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Op 26 oktober 2020 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid (jaarnummer 45) goed. Het Kaderbesluit legt de regels vast die van toepassing zijn op alle ondersteuningen die het OCMW verstrekt.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid is nu alleen van toepassing voor het OCMW-Antwerpen van voor de fusie met de gemeente Borsbeek.
Wet betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen van 14 november 1983.
Artikel 375 juncto 351 van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat in samengevoegde OCMW 's de besluiten, reglementen en verordeningen van toepassing blijven op het grondgebied waarvoor ze zijn uitgevaardigd, tot op de dag dat ze door de bevoegde overheid worden opgeheven.
Artikel 78, lid 2, 3° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd is om de reglementen voor het OCMW vast te stellen.
De OCMW's van de vroegere stad Antwerpen en de gemeente Borsbeek werden opgeheven door de fusie. Hierdoor werd van rechtswege een nieuw OCMW opgericht voor de samengevoegde gemeente.
Door artikel 375 juncto 351 van het Decreet over het lokaal bestuur zijn de besluiten en reglementen die voor de fusie werden genomen door de respectievelijke OCMW's niet van toepassing voor het nieuw opgerichte OCMW.
Dat geldt ook voor het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid van het OCMW-Antwerpen.
Omdat een kader voor het verstrekken van ondersteuningen nodig is beslist de raad voor maatschappelijk welzijn om het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid integraal van toepassing te verklaren voor het nieuw opgerichte OCMW.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid goedgekeurd op 26 oktober 2020 (jaarnummer 45) integraal van toepassing is op het door de fusie nieuw opgerichte OCMW.
Het OCMW Antwerpen is eigenaar van een grond aan de Edegemsesteenweg z/n, in 2610 Wilrijk, kadastraal gekend onder Antwerpen, 42ste afdeling, sectie C, nummer 68W5, met een kadastrale oppervlakte van 166 m². Dit perceel maakte deel uit van enkele gronden die vanaf 1 januari 2017 in erfpacht werden gegeven aan AG SO met het oog op de bouw van een topsportinternaat. De raad voor maatschappelijk welzijn keurde de voorwaarden van de erfpacht goed op 30 juni 2016 (jaarnummer 522).
Na de realisatie van het topsportinternaat gaf AG SO te kennen een deel van het perceel C 68W5 niet langer nodig te hebben in het kader van de onderwijsfunctie. Dit deel zal uit de erfpacht gelicht worden en komt terug naar het OCMW Antwerpen. De beëindiging van de erfpachtsituatie zal via aparte besluitvorming aan de raad voorgelegd worden.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 99) keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de overeenkomst 2019-2024 betreffende geïntegreerd patrimoniumbeheer AG Vespa goed. Artikel 4, 2. bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het OCMW patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij het OCMW. Een beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op OCMW patrimonium.
Deze verkoop betreft een perceel grond, gelegen aan de Edegemsesteenweg ZN in 2610 Wilrijk, kadastraal gekend als bouwland onder Antwerpen, 42ste afdeling, sectie C, deel van nummer 68W5, met een gemeten oppervlakte van 121 m², zoals aangeduid als lot 1 op het opmetingsplan van studiebureau Hosbur opgemaakt op 21 mei 2024 .
Op 29 november 2024 (jaarnummer 9127) keurde het college de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (OMV_2024073694 - perceel C 68W5) goed, waarbij het perceel in 2 loten wordt opgedeeld:
Artikel 78 Decreet Lokaal Bestuur: "De raad voor maatschappelijk welzijn kan bij reglement zijn bevoegdheden overdragen aan het vast bureau. De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd:
• 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve vermeld in artikel 84, § 3, 8°, b).
Het betreft een vrij klein perceel grond (121 m²), waarop volgens de verkavelingsvoorschriften een halfopen ééngezinswoning kan gerealiseerd worden. De grootte en typologie van het hoofdgebouw en de grootte en gebruik van buitenruimte is eerder beperkt. Dit maakt het echter ideaal voor een kleine starterswoning. De centrale ligging en de groene omgeving (Fort 6 en park Steytelinck) zijn zeker een pluspunt.
Volgens het schattingsverslag, opgemaakt op 24 januari 2025 door de afdeling schatters en landmeters van AG Vespa, komt de marktwaarde van het eigendom op 85.000,00 EUR. Deze waarde geldt als minimumprijs bij verkoop.
Op deze verkoop zijn de algemene verkoopvoorwaarden, zoals vastgesteld in de modelteksten, goedgekeurd door het directiecomité van AG Vespa in zitting van 28 augustus 2017, van toepassing. In afwijking en/of in aanvulling op deze algemene en bijzondere verkoopvoorwaarden is de volgende bijzondere verkoopvoorwaarde van toepassing:
Deze verplichting is een essentiële voorwaarde zonder de welke OCMW Antwerpen deze overeenkomst niet zou hebben afgesloten. Ze wordt opgelegd aan de koper en zijn rechtsopvolgers. Bij niet naleving van deze verplichting zijn de sancties zoals voorzien in artikel 6 van de "algemene verkoopvoorwaarden" van toepassing.
De minimale verkoopprijs wordt vastgesteld op 85.000,00 EUR. De gegenereerde middelen worden opgenomen in het Vastgoedfonds.
Het eigendom heeft objectcode 30976 (lot 1 van perceel 68W5).
Het eigendom heeft vastgoednummer 'OCMW'.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de verkoop goed van de grond gelegen aan de Edegemsesteenweg ZN, 2610 Wilrijk, gekend ten kadaster onder Antwerpen, 42ste afdeling, sectie C, deel van perceelnummer 68W5 (lot 1 uit goedgekeurde verkaveling) tegen een minimumprijs van 85.000,00 EUR en onder volgende voorwaarden:
Deze verplichting is een essentiële voorwaarde zonder de welke OCMW Antwerpen deze overeenkomst niet zou hebben afgesloten. Ze wordt opgelegd aan de koper en zijn rechtsopvolgers. Bij niet naleving van deze verplichting zijn de sancties zoals voorzien in artikel 6 van de "algemene verkoopvoorwaarden" van toepassing.
De raad voor maatschappelijk welzijn ontslaat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van het nemen van een ambtshalve inschrijving naar aanleiding van de overschrijving van de authentieke aktes en machtigt de vertegenwoordigers van het OCMW Antwerpen hiertoe de nodige verklaringen af te leggen in de aktes.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Opbrengst verkoop grond aan Edegemsesteenweg ZN, 2610 Wilrijk Notaris Ellen Verhaert Vastgoednummer: OCMW | Minimaal 85.000,00 EUR | Budgetplaats: 4291520000 Budgetpositie: 260I600 Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SBT11165 Begrotingsprogramma: 2OA080119 Boekjaar: 2500 | NVT |
Op 28 januari 2019 (jaarnummer 42) keurde de gemeenteraad het bestuursakkoord 2019-2024 goed. In het bestuursakkoord wordt de visie op betaalbaar wonen toegelicht - Woonstad: de stad Antwerpen wil haar woningaanbod afstemmen op een evenwichtige en gevarieerde bevolkingssamenstelling om aan iedereen de kans te geven een succesvolle wooncarrière uit te bouwen. Het is de bedoeling dat Antwerpenaren kunnen doorstromen naar een gepaste woning naargelang hun behoefte en draagkracht. Eén van de verschillende woonmodellen in de wooncarrière is 'betaalbaar huren'. Betaalbaar huren wordt ontwikkeld voor de categorie Antwerpenaren die net geen recht (meer) heeft op een sociale woning maar het ook moeilijk heeft om een kwalitatieve woning te vinden op de private huurmarkt of nog geen toegang heeft naar de koopmarkt.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 99) keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de overeenkomst 2019-2024 betreffende geïntegreerd patrimoniumbeheer AG Vespa goed. Artikel 4, 2. bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het OCMW patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij het OCMW. Een beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op OCMW patrimonium.
Op 16 april 2021 (jaarnummer 117) keurde het vast bureau de nieuwe inzet en verdeling van het OCMW patrimonium goed waarbij onder andere de woningen van De Perel (Onderwijsstraat 10, Spaarstraat 17-37, Matigheidstraat 18-38, 2060 Antwerpen) worden toegewezen aan het programma 'betaalbare huur'.
Op 26 april 2021 (jaarnummer 11) keurde de raad voor maatschappelijk welzijn goed dat het patrimonium voor tijdelijke huisvesting van het OCMW onder andere ingezet wordt voor verhuur in het kader van 'betaalbaar wonen' via een toewijzingsreglement, waarbij onder andere de panden van de projectsite 'De Perel' aan deze doelstelling worden toegewezen.
De gemeenteraad keurde op 21 mei 2024 (jaarnummer 335) de opheffing met ingang van 1 juli 2024 goed van het ondersteuningsreglement 'Toewijzingsreglement Betaalbaar Huren' zoals beslist op de gemeenteraad van 26 juni 2023 (jaarnummer 443) en keurde het het ondersteuningsreglement ‘Toewijzingsreglement Budgethuren (Betaalbaar Huren)' goed, met ingang van 1 juli 2024. Dit reglement wordt ingezet voor het creëren van een betaalbaar huuraanbod in Antwerpen. Het besluit geeft aan dat betaalbaar huren mogelijk wordt voor een doelgroep waarbij voorrang wordt gegeven aan starters en éénoudergezinnen die een aantoonbare band met de stad Antwerpen hebben. Er wordt standaard een korting van 15% voorzien op de marktconforme huurprijs.
Op 23 februari 2024 (jaarnummer 62) besliste het vast bureau principieel akkoord te gaan met de principes en het financieringsmodel om onder andere de projectsite 'De Perel' in te zetten voor betaalbaar huren, zodat AG Vespa de verhuring van deze panden kan garanderen binnen het toewijzingsreglement 'betaalbaar huren' gedurende 32 jaar.
De overdracht betreft de projectsite 'De Perel', gelegen aan de Onderwijsstraat 10, Spaarstraat 17-37, Matigheidstraat 18-38 te 2060 Antwerpen en kadastraal gekend onder Antwerpen, 5de afdeling, sectie E, nummers 463s7, 463w7, 463x7, 463/4, 463f7, 463g7, 463l7, 463/3, 463m7, 463t7, 463v7, 463h7,463/2, 463k7, 463r7 en 463p7 met een totale kadastrale oppervlakte van 1.249 m².
Artikel 78 Decreet Lokaal Bestuur: "De raad voor maatschappelijk welzijn kan bij reglement zijn bevoegdheden overdragen aan het vast bureau. De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd:
• 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve vermeld in artikel 84, § 3, 8°, b).
Alvorens AG Vespa de renovatie en de latere verhuring van de panden kan opstarten, dient het OCMW Antwerpen deze panden over te dragen naar de stad Antwerpen, welke op haar beurt de panden dan zal inbrengen in AG Vespa (de inbreng in AG Vespa zal voorgelegd worden via aparte besluitvorming).
De overdracht van OCMW Antwerpen naar de stad Antwerpen gebeurt 'om niet' (= schenking, zonder vergoeding).
De projectsite 'De Perel', gelegen aan de Onderwijsstraat 10, Spaarstraat 17-37, Matigheidstraat 18-38 te 2060 Antwerpen wordt overgedragen naar de stad Antwerpen.
De overdracht gebeurt 'om niet' (= schenking, zonder vergoeding).
Dit vast actief heeft een boekwaarde van 325.880,82 euro (waarvan terreinen 183.851,00 euro en gebouwen (netto boekwaarde) = 142.029,82 euro). Aangezien dit om niet wordt overgedragen naar de stad, zal de totale (niet budgettaire) minderwaarde 325.880,82 euro bedragen.
De projectsite heeft objectcodes 13550, 13612, 13621, 13613, 13614, 13615, 13619, 13620, 13594, 13595, 13599, 13600, 13601, 13603, 13606, 13610.
De projectsite heeft vastgoednummer 'OCMW'.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de overdracht 'om niet'/schenking naar de stad Antwerpen goed van de eigendommen van de projectsite 'De Perel', gelegen aan de Onderwijsstraat 10, Spaarstraat 17-37, Matigheidstraat 18-38 te 2060 Antwerpen en kadastraal gekend onder Antwerpen, 5de afdeling, sectie E, nummers 463s7, 463w7, 463x7, 463/4, 463f7, 463g7, 463l7, 463/3, 463m7, 463t7, 463v7, 463h7,463/2, 463k7, 463r7 en 463p7.
De raad voor maatschappelijk welzijn ontslaat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van het nemen van een ambtshalve inschrijving naar aanleiding van de overschrijving van de authentieke aktes en machtigt de vertegenwoordigers van het OCMW Antwerpen hiertoe de nodige verklaringen af te leggen in de aktes.
Beheer OCMW patrimonium
Op 25 november 2019 (jaarnummer 99) keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de overeenkomst 2019-2024 betreffende geïntegreerd patrimoniumbeheer AG Vespa goed. Artikel 4, 2 bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het OCMW patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij het OCMW Antwerpen. Een beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op OCMW patrimonium.
Eigendomssituatie
Het OCMW Antwerpen is eigenaar van een onbebouwde grond aan de Edegemsesteenweg z/n, 2610 Antwerpen, voorheen kadastraal gekend als Antwerpen, afdeling 42, sectie C, perceel nummer 68W4 (nadien hernummerd naar perceel nummer 68W5), met een oppervlakte volgens meting van 181 m². Dit perceel maakte deel uit van enkele gronden die vanaf 1 januari 2017 in erfpacht werden gegeven aan AG SO met het oog op de bouw van een topsportinternaat. De raad voor maatschappelijk welzijn keurde de voorwaarden van de erfpacht goed op 30 juni 2016 (jaarnummer 522).
Na de realisatie van het topsportinternaat gaf AG SO te kennen perceel C 68W5 niet langer nodig te hebben in het kader van de onderwijsfunctie.
Verkavelingsvergunning
Op 29 november 2024 (jaarnummer 9127) keurde het college de omgevingsvergunning goed voor het verkavelen van gronden (OMV_2024073694 - perceel C 68W5) goed, waarbij het perceel in 2 loten wordt opgedeeld:
Artikel 78, 11° Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn de bevoegdheid voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen niet kan overdragen aan het vast bureau.
Voor een gedeelte van het onbebouwde perceel 68W5 met een oppervlakte van 121 m² (lot 1) aan de Edegemsesteenweg z/n, 2610 Antwerpen kan het recht van erfpacht worden beëindigd, aangezien deze grond niet langer nodig blijkt voor de exploitatie van het topsportinternaat. Dit terreindeel kan van het onbebouwde perceel worden afgesplitst en zal worden herbestemd. Op het andere gedeelte van dit perceel (lot 2) blijft de erfpacht rusten, aangezien er in functie van het topsportinternaat ondergrondse gasleidingen en een dataleiding lopen en er een middendrukcabine voor gas staat.
De beëindiging van de erfpacht gebeurt in onderling overleg tussen AG SO en het OCMW Antwerpen.
Bij het beëindigen van de bovengenoemde erfpachtovereenkomst komen het OCMW Antwerpen en AG SO de volgende voorwaarden overeen:
AG Vespa neemt het beheer van de onbebouwde grond (lot 1) over en en zal, gelet op het verkrijgen van de omgevingsvergunning het verkoopdossier nu effectief opstarten. Dit vormt het voorwerp van afzonderlijke besluitvorming.
De aktekosten dienen te worden betaald aan Notaris Ellen Verhaert, Artsen zonder Grenzenstraat 2 2018 Antwerpen ondernemingsnummer: 0687526793; rekeningnummer: BE56 7390 1592 6488.
De aktekosten worden bij helften gedragen door het OCMW Antwerpen en AG SO. De helft van de aktekosten kan worden geraamd op 2.500,01 euro inclusief btw.
Hebben zich onthouden: GROEN.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed om de erfpachtovereenkomst met AG SO in onderling overleg te beëindigen voor de onbebouwde grond aan de Edegemsesteenweg z/n, 2610 Antwerpen, kadastraal gekend als Antwerpen, afdeling 42, sectie C, deel van perceel nummer 68W5, met een oppervlakte van 121 m², tegen de volgende voorwaarden:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
De helft van de erelonen, aktekosten uit te betalen aan notaris Ellen Verhaert, Artsen zonder Grenzenstraat 2, 2018 Antwerpen. Ondernemingsnummer: 0687526793; | 2.500,01 euro (raming) | budgetplaats: 5291500000 budgetpositie: 613 functiegebied: 2SBS070203A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2025 | 4005660079 |
Op 24 juni 2019 (jaarnummer 71) keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de thans geldende definitie van het begrip dagelijks bestuur goed. Daaronder werd verstaan alle beslissingen inzake het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten die betrekking hebben op het exploitatiebudget, op het liquiditeitenbudget en op het investeringsbudget voor zover het geraamde bedrag lager is dan de drempel voor Europese bekendmaking van opdrachten voor werken. Voor beslissingen over raamcontracten werd bepaald dat voor het beoordelen van de laatstgenoemde drempel wordt gekeken naar het jaarlijks geraamde bedrag. Specifiek voor de districten werd voor het investeringsbudget de drempel voor het gebruik van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking van opdrachten voor werken gehanteerd.
Ingevolge de artikelen 77 en 84 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 komt het de lokale besturen zelf toe om invulling te geven aan de delegaties inzake overheidsopdrachten, door de reikwijdte van het begrip dagelijks bestuur bij reglement te bepalen.
In toepassing van artikel 351 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 blijven in de samengevoegde gemeenten de reglementen van toepassing op het grondgebied waarvoor ze zijn uitgevaardigd, tot op de dag dat ze door de bevoegde overheid worden opgeheven.
Overeenkomstig artikel 78, tweede lid, 9° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 is de raad voor maatschappelijk welzijn exclusief bevoegd voor het vaststellen van wat onder het begrip dagelijks bestuur moet worden verstaan.
Door de inwerkingtreding per 1 januari 2020 van het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen van 30 maart 2018, werden de bepalingen betreffende het liquiditeitenbudget opgeheven. Een verwijzing naar dit budget onder de omschrijving van het begrip dagelijks bestuur is dan ook overtollig geworden. Inhoudelijk worden verder geen begripswijzigingen aangebracht. De definitie werd in 2019 immers vastgesteld op maat van de organisatie, rekening houdend met de omvang van de stedelijke activiteiten en met het oog op een vlotte werking en continuïteit van de stedelijke diensten.
Ingevolge de samenvoeging van de gemeenten Antwerpen en Borsbeek, dient de raad voor maatschappelijk welzijn het begrip dagelijks bestuur terug vast te stellen opdat de delegaties inzake overheidsopdrachten van toepassing zouden zijn op het ganse grondgebied.
De raad voor maatschappelijke welzijn keurt goed dat het raadsbesluit van de stad Antwerpen van 24 juni 2019 (jaarnummer 71) en het raadsbesluit van de gemeente Borsbeek van 18 december 2018 (jaarnummer 116 ) worden opgeheven.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de volgende definitie van het begrip 'dagelijks bestuur' goed:
Alle beslissingen over het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten:
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de bevoegdheden voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten te delegeren aan de districtsraden in het kader van de uitoefening van de aan de districten overgedragen bevoegdheden.
De raad voor maatschappelijk welzijn besliste op 28 september 2020 (jaarnummer 36) in te stappen in het systeem van minimale levering aardgas voor de jaren 2020-2025.
Burgers met een prepaidmeter aardgas die niet voldoende opladen, kunnen in de winter zonder aardgas en dus zonder verwarming vallen. Het systeem van minimale levering aardgas gedurende de winterperiode dient om dit te vermijden. OCMW's kunnen ervoor kiezen om de maatregel toe te passen of niet.
Burgers die niet over voldoende middelen beschikken om de prepaidmeter aardgas op te laden, kunnen een hulpvraag "minimale levering aardgas" stellen bij het OCMW. Zij kunnen dan een minimumhoeveelheid aardgas ter beschikking krijgen op de prepaidmeter. De hoeveelheid aardgas is afhankelijk van het statuut van de klant (beschermde klant of niet) en de woonsituatie (appartement, rijhuis of hoekhuis, vrijstaand of halfopen bebouwing) en wordt jaarlijks vastgelegd door de minister. De meest recente winter lagen de bedragen, afhankelijk tot de categorie waartoe men behoort tussen de 34,66 EUR en 86,66 EUR per schijf.
Na toekenning zet het OCMW elke twee weken het vastgelegde bedrag klaar, rechtstreeks op de prepaidmeter van de klant. De klant kan maximum 10 schijven krijgen gedurende de winter. De periode van minimale levering loopt steeds van 1 november tot 31 maart.
70% van de kost wordt ten laste genomen door de distributienetbeheerder Fluvius. De overige 30% is ten laste van het OCMW. Het Energiebesluit stelt dat het OCMW kan beslissen om de 30% terug te vorderen van de klant zelf.
Artikels 5.4.6 tot en met 5.4.10 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010 houdende algemene bepalingen over het energiebeleid (Energiebesluit).
De minimale levering aardgas is een vorm van maatschappelijke dienstverlening volgens de Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW's (artikel 57§4). Een aanvraag wordt afgehandeld volgens artikel 58, artikel 60 en artikel 71 van deze wet.
De Vlaamse minister van energie zond de voorbije jaren in de maand oktober een brief met richtlijnen naar de OCMW's. Het betreft een verduidelijking van de artikels 5.4.6 tot en met 5.4.10 van het Energiebesluit. In deze brief stond telkens dat een beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn noodzakelijk is. De brief van de minister met de richtlijnen voor de winterperiode 2025-2026 is nog niet verstuurd. Deze wordt pas in de loop van de maand oktober 2025 verwacht.
De doelgroep is burgers in Antwerpen met een prepaidmeter aardgas. Ongeveer 1.400 burgers doen effectief een aanvraag.
Er is een samenwerking met het Ecohuis om eventuele energiebesparing te onderzoeken voor de aanvragers.
Het Energieteam van de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening doet aan alle aanvragers met schulden die nog geen actief dossier hebben een aanbod van (schuld)hulpverlening.
Na afloop van de winterperiode vordert het OCMW 30% terug van de klanten; 70% wordt teruggevorderd van de leverancier Fluvius.
Er wordt voorgesteld om deze regeling vast te leggen voor de huidige legislatuur.
De bedragen in de financiële tabel zijn een raming van de kost en ontvangst per jaar.
De bedragen worden voor elke klant via de e-Vita toepassing met de juiste klantreferentie overgeschreven naar de leverancier Fluvius. (ondernemingsnummer BE0477445084, Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle). De middelen komen op de prepaidmeter van de klant terecht, waardoor de klant een hoeveelheid gas kan verbruiken. De klant is dus uiteindelijk de begunstigde.
Na afloop van de winter wordt 70% teruggevorderd van de leverancier Fluvius. 30% wordt teruggevorderd van de klanten.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de maatregel minimale levering aardgas toe te passen voor de winters 2025-2031.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist dat het OCMW 30% van de verleende steun terugvordert van de klant.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Uitgaven minimale levering aan leverancier Fluvius System Operator CV. ondernemingsnummer BE0477445084 Brusselsesteenweg 199 9090 Melle Rekeningnummer begunstigde: BE88 0910 2265 0741 | 610.000,00 EUR (jaarlijks) | budgetplaats: 4403015000 budgetpositie: 648260 functiegebied: 2HMS050303A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2OA040900 budgetperiode: 2025-2031 onder voorbehoud goedkeuring AMJP9 op de GR van mei 2025 + onder voorbehoud goedkeuring opmaak meerjarenplan 2026-2031 op de GR van november 2025 | / |
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
70% Recuperatie minimale levering van netbeheerder Fluvius System Operator CV. ondernemingsnummer BE0477445084 Brusselsesteenweg 199 9090 Melle | 427.000,00 EUR (jaarlijks) | budgetplaats: 4403015000
budgetpositie: 74053260 functiegebied: 2HMS050303A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2OA040900 budgetperiode: 2025-2031 onder voorbehoud goedkeuring AMJP9 op de GR van mei 2025 + onder voorbehoud goedkeuring opmaak meerjarenplan 2026-2031 op de GR van november 2025 | / |
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
30% Recuperatie minimale levering van klanten
| 183.000,00 EUR (jaarlijks) | budgetplaats: 4403015000
budgetpositie: 748260 functiegebied: 2HMS050303A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2OA040900 budgetperiode:2025-2031 onder voorbehoud goedkeuring AMJP9 op de GR van mei 2025 + onder voorbehoud goedkeuring opmaak meerjarenplan 2026-2031 op de GR van november 2025 |
Op 2 januari 2025 vond de installatie van het nieuwe gemeentebestuur plaats. Het auditcomité moet hierdoor opnieuw worden samengesteld.
Het bestuursakkoord stelt: "Het audituniversum wordt verruimd naar de hele groep stad Antwerpen en er is één Auditcomité voor de hele groep."
Artikel 224 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat lokale besturen zelf een interne audit kan organiseren.
De artikels 41-7° en 78-8° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 betreffen het goedkeuren van het organisatiebeheersingssysteem.
De artikels 218 en 219 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepalen de wijze waarop de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn de organisatiebeheersing organiseren en door wie het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld.
Het bestuursakkoord stelt de verruiming van het audituniversum voorop, met één auditcomité voor de groep stad Antwerpen (resolutie 583).
De werking van het auditcomité van de groep stad Antwerpen kadert in de uitwerking van het organisatiebeheersingssysteem van de groep stad Antwerpen en meer bepaald in de uitwerking van het organisatiemodel van de interne auditfunctie binnen de groep stad Antwerpen.
Het auditcomité heeft een belangrijke rol in de governance van de groep stad Antwerpen door:
De voordelen van een geïntegreerde aansturing door één auditcomité van de groep stad Antwerpen zijn:
Voor de bepaling van het audituniversum van het auditcomité wordt verwezen naar het organogram van de groep stad Antwerpen dat door het bevoegde orgaan wordt goedgekeurd. Onder het audituniversum van de groep stad Antwerpen vallen:
Het Havenbedrijf Antwerpen en de ziekenhuisvereniging Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) vallen buiten de scope van het audituniversum.
Al de entiteiten die onder het audituniversum vallen, worden opgenomen in de auditplanning van Interne Audit. Interne Audit rapporteert over de audit opdrachten aan het auditcomité. De directeur Interne Audit en de (bedrijfs) directeurs rapporteren op regelmatige basis over de auditwerkzaamheden aan de bevoegde organen van de verzelfstandigde entiteiten.
Interne Audit zorgt voor de nodige werkafspraken- en middelen met de verschillende entiteiten om de audit opdrachten te kunnen uitvoeren met respect voor de specifieke werking van alle entiteiten binnen de groep.
De nieuwe samenstelling van het auditcomité van de groep stad Antwerpen wordt als volgt bepaald, conform de modaliteiten in het auditcharter (2019_GR_00689):
Leden met stemrecht:
De burgemeester wordt aangeduid als voorzitter.
Uitgenodigd, maar leden zonder stemrecht:
Nadere bepalingen voor de werking van het auditcomité groep stad Antwerpen zijn vastgelegd in het auditcharter.
De raad voor maatschappelijk welzijn heft de samenstelling van het auditcomité op, zoals bepaald in artikel 1 van het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 september 2019 (2019_RMW_00086).
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het principe van de oprichting van één auditcomité voor de groep stad Antwerpen goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de nieuwe samenstelling van het auditcomité voor de groep stad Antwerpen goed, conform de modaliteiten in het auditcharter, als volgt:
Leden met stemrecht:
De burgemeester wordt aangeduid als voorzitter.
Uitgenodigd, maar leden zonder stemrecht:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het verruimde audituniversum van het auditcomité voor de groep stad Antwerpen goed.
Onder het audituniversum van de groep stad Antwerpen vallen:
- Er werden geen opmerkingen gemaakt over de notulen van de zitting van 24 februari 2025, bijgevolg worden zij als goedgekeurd beschouwd.