Terug
Gepubliceerd op 18/02/2025

2025_DRAN_00025 - Legislatuur 2025-2030 - Oprichting bijzondere raadscommissies en verdeling mandaten - Goedkeuring

districtsraad Antwerpen
ma 17/02/2025 - 19:30 Provinciehuis Antwerpen
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Maya Detiège, voorzitter districtsraad; Marco Laenens, districtsraadslid; Samuel Markowitz, districtsschepen; Nadine Peeters, districtsraadslid; Marita Wuyts, districtsraadslid; Paul Cordy, districtsburgemeester; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsraadslid; Annemie Demeyer, districtsraadslid; Marie Vrelust, districtsraadslid; Sah Gulhan, districtsraadslid; Bart Steyaert, districtsraadslid; Vincent Gysels, districtsschepen; Sim Dereymaeker, districtsraadslid; Manuëla Van Werde, districtsraadslid; Rani De Leeneer, districtsraadslid; Ludo Van Campenhout, districtsschepen; Peter De Roover, districtsraadslid; Luk Lemmens, districtsraadslid; Kristof Luypaert, districtsraadslid; Janneke Ronse, districtsraadslid; Rawail Ali, districtsraadslid; An De Cleyn, districtsraadslid; Eline De Wachter, districtsraadslid; Fatima Ezzarhouni, districtsschepen; Laura Grieten, districtsraadslid; Matthias Verstraeten, districtsraadslid; Magalie Verstraelen, districtsraadslid; Alexandra Dirckx, districtsraadslid; David Rosenberg, districtsraadslid; Anna Touré, districtsraadslid; Sadiqullah Akbari, districtsraadslid; Herald Claeys, districtssecretaris

Verontschuldigd

Simon Verreet, districtsraadslid

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Maya Detiège, voorzitter districtsraad
2025_DRAN_00025 - Legislatuur 2025-2030 - Oprichting bijzondere raadscommissies en verdeling mandaten - Goedkeuring 2025_DRAN_00025 - Legislatuur 2025-2030 - Oprichting bijzondere raadscommissies en verdeling mandaten - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 6 januari 2025 ging de installatievergadering van de districtsraad Antwerpen door. 

Op 13 januari 2025 (jaarnummer 5) keurde het districtscollege de interne taakverdeling voor de legislatuur 2025-2030 goed. 

Juridische grond

Artikel 37 en 126 van het decreet over het lokaal bestuur bepalen dat: 

  • de districtsraad commissies kan oprichten die zijn samengesteld uit districtsraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de districtsraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen;
  • de mandaten in iedere districtsraadscommissie evenredig verdeeld worden over de fracties waaruit de districtsraad is samengesteld. De districtsraad bepaalt per districtsraadscommissie het aantal leden en de wijze waarop de evenredigheid wordt berekend;
  • Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging, vermeld in het eerste lid, een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.
  • de districtsburgemeester of districtsschepenen geen voorzitter kunnen zijn van een districtsraadscommissie;

artikel 17 en 119 van het decreet over het lokaal bestuur behandelen de presentiegelden voor de districtsraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt nadere regels voor de toekenning van presentiegelden, met dien verstande dat de leden met raadgevende stem, vermeld in paragraaf 3, vierde lid, hetzelfde presentiegeld krijgen als de andere leden.

Regelgeving: bevoegdheid

Met het collegebesluit van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) en het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districten vastgelegd.

Argumentatie

De districtsraad Antwerpen kan bijzondere raadscommissies oprichten met een evenredige verdeling van mandaten.

Het reglement bestuurlijke organisatie stad en OCMW Antwerpen (BOSA) bepaalt dat de (commissie)vergaderingen rechtsgeldig zijn ongeacht het aantal aanwezige leden.

Het huishoudelijk reglement van district Antwerpen bepaalt dat iedere bijzondere raadscommissie bestaat uit 13 raadsleden. De mandaten voor iedere bijzondere raadscommissie worden evenredig verdeeld over de fracties waaruit de raad is samengesteld. Deze verdeling wordt berekend aan de hand van de methode d'Hondt. 

De districtsraadsleden ontvangen presentiegeld bij aanwezigheid in een bijzondere raadscommissie, zoals bepaald in het huishoudelijk reglement van district Antwerpen. 

De leden van de bijzondere raadscommissies kiezen in openbare zitting een voorzitter. De stemming is geheim en schriftelijk op basis van voordrachtsakten die uiterlijk drie dagen voor de vergadering van de bijzondere raadscommissie bij de districtssecretaris worden ingediend.

Algemene financiële opmerkingen

De begroting voorziet de nodige kredieten voor de uitbetaling van het presentiegeld. Dit gebeurt per kwartaal en aan de hand van de aanwezigheidslijsten die de raadsleden ondertekenen bij aanvang van de vergadering. Een lid van het uitvoerend bestuur ontvangt geen presentiegeld voor aanwezigheid in een bijzondere raadscommissie.

BudgetperiodeOmschrijvingBestelbon
2025-2030Presentiegeld raadsledenUitbetaling via Payroll

Besluit

De districtsraad Antwerpen keurt het volgende besluit eenparig goed.
De districtsraad antwerpen beslist:

Artikel 1

De districtsraad keurt goed dat er drie bijzondere raadscommissies worden opgericht die thematisch gebundeld worden op basis van de bevoegdheden:

  • bijzondere raadscommissie algemeen beleid, publieke ruimte, mobiliteit, parken en groenvoorziening;
  • bijzondere raadscommissie cultuur, sport, financiën, communicatie, evenementen en feestelijkheden, veiligheid en erfgoed;
  • bijzondere raadscommissie lokale economie, markten en foren, toerisme, jeugd, senioren, wijkwerking, dierenwelzijn, participatie en Burgerbegroting.

Artikel 2

De districtsraad keurt de evenredige verdeling van de fracties (volgens methode D'Hondt) als volgt goed:

  • N-VA: 5 leden
  • PVDA: 3 leden
  • Groen: 2 leden
  • Vooruit: 2 leden
  • Vlaams Belang: 1 lid
  • Open Vld: 1 lid met raadgevende stem (komt uit op 0 leden)
  • cd&v: 1 lid met raadgevende stem (komt uit op 0 leden)

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • Verdeling_raadscommissies_methode_d'Hondt.pdf