Na een grondige analyse van de bestaande situatie van de voetpaden in de gemeente en het vastleggen van prioritair aan te pakken probleemstraten, werd beslist om de heraanleg van de meest dringende straten in twee fasen uit te voeren met Adrinkhovenlaan, Eenamelaan en Granvellelaan als eerste fase.
In collegebesluit 2022_CBS_01291 - Heraanlag fase 1 voetpaden - van 19 december 2022, werd het plan van aanpak door het college van de gemeente Borsbeek goedgekeurd. Er werd gekozen voor een out-of-the-box geïntegreerde bredere benadering, met oog voor de bezorgdheden van de bewoners, gekende uitdagingen en (te versterken/behouden) kwaliteiten, maar eveneens met aandacht voor klimaatacties.
Als onderdeel van het collegebesluit 2023_CBS_00530 van de gemeente Borsbeek, werd een aanzet naar deze mogelijke geïntegreerde benadering gemaakt, gebaseerd op een gedetailleerde analyse en gekoppeld aan een initiële kostenraming. Dit besluit geeft ook goedkeuring voor de voorbereiding van verschillende subsidiedossiers om zo de mogelijke projecten te realiseren.
Op 18 december 2023 kreeg het lokaal bestuur Borsbeek bevestiging dat het Levend Water subsidiedossier voor een studie over het mogelijk openleggen van de Koude beek ter hoogte van de hondenlosloopweide aan de Adrinkhovenlaan werd toegekend.
In januari 2024 werd er een landmeter aangesteld om de woonwijk op te meten zodat de reglementaire parkeerplekken duidelijk in kaart konden worden gebracht. Deze oefening werd afgerond in mei 2024.
Vanuit de fusiewerkbanken en transitienota werd er voor de Adrinkhovenlaan een projectfiche opgemaakt om de herinrichting van de straat prioritair op te nemen na de fusie. De dienst openbare ruimte en beheer van de Stad Antwerpen heeft haar draaiboeken voor de inrichting van de openbare ruimte met de dienst grondgebiedszaken van het lokaal bestuur Borsbeek gedeeld.
Einde mei werd de proefopstelling, waarbij de Adrinkhovenlaan, Eenamelaan en Granvellelaan tijdelijk worden omgevormd tot woonerven met een verkeerfilter ter hoogte van hondelosloopweide op de Adrinkhovenlaan, goedgekeurd. Deze ingrepen waren gericht op:
De ingrepen waren reeds gestaafd op de draaiboeken van Antwerpen en ontvingen positief advies van zowel de politie als de brandweer. De voorgestelde inrichting zette in op:
Beide bovenvermelde ingrepen werken samen om vertragende asverschuiving en informele verblijfsplekken te creëren binnen het wegdek. Bij de voorgestelde inrichting is rekening gehouden met de wensen van de brandweer en zijn er minimum 11m radius draaicirkels voorzien.
Eind juni en begin juli 2024 werden er 4 inloopmomenten georganiseerd waar buurtbewoners terecht konden met vragen en opmerkingen over de inrichting van de tijdelijke woonerven.
Eind juni 2024 werd de herinrichting van de N116 door AWV verdergezet en ontving de gemeente een gewijzigde startnota voor input. De herinrichting van de N116 heeft een impact op de toekomstige ontsluiting van de Adrinkhovenlaan.
Op 15 juli 2024 besliste het college van de gemeente Borsbeek om enkel de herinrichting van de Eenamelaan en Granvellelaan als tijdelijke woonerven verder te zetten. Het college wenst hierbij te wachten op de herinrichting van de zone Silsburg om de exacte impact te kennen op de omliggende straten om dan te bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn op de Adrinkhovenlaan.
Om de wijziging in aanpak toe te lichten werd er op 14 augustus 2024 een infomoment georganiseerd in Tirolerhof voor de buurtbewoners. Begin september 2024 werd het tijdelijke woonerf in de Granvellelaan en Eenamelaan geïnstalleerd.
Op 25 november 2024 keurde het college van de gemeente Borsbeek het plan van aanpak voor de tussentijdse evaluatie van de tijdelijke woonerven in de Eenamelaan en Granvellelaan goed. Deze bevraging werd gestart op 29 november 2024 en liep over een periode van 3 weken.
Begin september 2024 werd het tijdelijke woonerf in de Granvellelaan en Eenamelaan geïnstalleerd. Tijdens de participatie, die de installatie voorafging, werd er aangegeven dat er een tussentijdse evaluatie zou plaatsvinden in november 2024. Dit gebeurde via een online-bevraging, aangevuld met de mogelijkheid om ook via een papieren formulier te reageren.
Vanuit de bevraging blijkt dat er nood is aan verduidelijking van de binnen het woonerf geldende regels, voornamelijk de snelheidsbeperking van 20km/u dient volgens de correspondenten duidelijker aan gegeven te worden. Daarnaast dient er om het optreden van de politie te ondersteunen de parkeervakken duidelijker aangegeven te worden. Om tegemoet te komen aan de wensen van de buurtbewoners adviseert de administratie om zo snel mogelijk extra belijningswerken uit te voeren gevolgd door meer politiecontroles.
Daarnaast kwam de vraag tot het instellen van éénrichtingsverkeer in de betrokken straten. Deze wijziging aan de proefopstelling dient besproken te worden met de mobiliteitsconsulent.
Een groot aantal van de bewoners, die reageerden op de bevraging, had bemerkingen op de geschrankte inpassing van de parkeerplekken. Vanuit de wetgeving over woonerven dienen parkeerplekken binnen een woonerf duidelijk afgebakend te worden, daarnaast moet er om de 50m een asverschuiving plaatsvinden om zo het verkeer af te remmen. Vanuit bovenvermelde werden de parkeervakken geschrankt ingetekend. Door in te zetten op de verduidelijking van de spelregels binnen het woonerf (extra signalisatie), de verdere belijning van de parkeervakken en strengere controle door politie kunnen hopelijk deze bezorgdheden aangepakt worden.
Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat het draagvlak voor de inrichting als woonerf in de Eenamelaan momenteel groter is dan in de Granvellelaan. Het woonerf zal definitief beoordeeld worden in maart 2025.
Een volledig overzicht van de bevraging is bijgevoegd als bijlage.
Het districtscollege neemt kennis van de resultaten van de tussentijdse evaluatie van de tijdelijke woonerven in de Eenamelaan en Granvellelaan.