Elke aangifte van een arbeidsongeval of beroepsziekte door een personeelslid van de politiezone Antwerpen (PZA) moet zo spoedig mogelijk schriftelijk gemeld worden aan de aangestelde dienst binnen PZA en bevestigd worden via een doktersattest.
Binnen de dertig dagen na ontvangst van de aangifte, moet de door de politieoverheid aangestelde dienst bepalen of het al dan niet gaat over een arbeidsongeval of beroepsziekte.
Op 25 juni 2002 werd door de gemeenteraad (de directeur van) de dienst HRM aangeduid om een juridische beslissing te nemen met betrekking tot een arbeidsongeval of beroepsziekte. (jaarnummer 1373)
Artikel X.III.7. van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 bepaalt dat de overheid een dienst aanwijst waarbij ieder ongeval dat als arbeidsongeval kan worden beschouwd of waarbij elke ziekte die als beroepsziekte kan worden beschouwd, moet worden aangegeven. De personeelsleden worden daarvan in kennis gesteld.
Artikel X.III.9. Binnen de dertig dagen na een de ontvangst van de aangifte bepaalt de in artikel X.III.7. bedoelde dienst of het gaat om een arbeidsongeval of een beroepsziekte in de zin van de wet van 3 juli 1967 en deelt zijn beslissing mee aan de getroffene of zijn rechtsverkrijgden. Wanneer hij oordeelt dat het om een arbeidsongeval of een beroepsziekte gaat, zendt de in artikel X.III.7. bedoelde dienst een exemplaar van het formulier en het doktersattest bedoeld in artikel 8 tweede tot en met vierde lid, aan de gerechtelijke geneeskundige dienst.
De gemeenteraad duidt de dienst HRM van PZA aan, middels de directeur HRM (en bij afwezigheid diens vervanger), om de beslissingen te nemen met betrekking tot een arbeidsongeval of beroepsziekte binnen PZA.