Er zijn in de stad Antwerpen maar een beperkt aantal busparkings. Visuele controles op geregelde tijdstippen ter hoogte van de Cockerillkaai te 2000 Antwerpen tonen aan dat de voorbehouden parkeerplaatsen voor bussen frequent worden ingenomen door personenwagens. Hierdoor kunnen bussen niet parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen. Deze overtredingen worden bevestigd door klachten van buschauffeurs. De stad Antwerpen is vorig jaar gestart met een project met ANPR-camera’s ('Automatic NumberPlate Recognition' - automatische nummerplaatherkenning) om het rechtmatig parkeren op laad- en loszones op de openbare weg doeltreffender en efficiënter te kunnen controleren en handhaven. Deze aanpak is succesvol gebleken. De stad Antwerpen wil deze technologie ook toepassen ter hoogte van de Cockerillkaai om de problematiek van onrechtmatig ingenomen busparkeerplaatsen doeltreffend te kunnen aanpakken. De stad Antwerpen wenst daarom bewakingscamera’s te plaatsen om gericht te kunnen handhaven op bebording E9d. Dit bord geeft aan dat er op de parkeerplaats enkel mag worden geparkeerd door autocars of bussen. Het betreffen twee camera's in combinatie met een intelligent beeldmanagementsysteem. Doelstelling is het handhaven van parkeerovertredingen (GAS4) op de voorbehouden busparkeerplaatsen via camera’s met nummerplaatherkenning.
De camera's worden ingezet om enerzijds de duurtijd van het geparkeerde voertuig te kunnen bepalen op de voorbehouden busstrook en anderzijds de overtreder, aan de hand van de nummerplaat, te kunnen identificeren. De camera's maken daarvoor op periodieke tijdstippen een beeld van de parkeerzone en herkennen hierbij de unieke voertuigen die op deze zone zijn geparkeerd. Als een voertuig langer dan de ingestelde termijn van 10 minuten geparkeerd staat, wordt het voertuig geregistreerd en wordt de nummerplaat gelezen. De nummerplaat wordt samen met de verzamelde beelden doorgestuurd naar een backoffice systeem. Een beëdigde GAS-parkeerwachter beoordeelt dan aan de hand van de beelden of er een personenwagen staat geparkeerd of een bus. De doorgestuurde registratie van een bus wordt na visuele controle geannuleerd. Als er op basis van de doorgestuurde beelden een ander voertuig dan een bus wordt waargenomen, en er worden geen laad- en/of losactiviteiten vastgesteld, zal de parkeerwachter de vaststelling, met de gelezen nummerplaat, locatie en bijhorende beelden doorzetten naar de OVDB (Overtredingen databank van MPA) waar deze wordt opgepikt door software om de vaststelling verder te verwerken. De bevoegde diensten handelen de vaststelling dan verder af. De personenwagens worden beboet (GAS) op basis van de E9d bebording.
Wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s van 21 maart 2007 (camerawet), zoals bijgewerkt tot op heden.
Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013, zoals bijgewerkt tot op heden.
Code van politiereglementen stad Antwerpen (politiecodex), gecoördineerde versie (laatste wijziging: gemeenteraad 31 maart 2025).
Artikel 5 van de wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s van 21 maart 2007 bepaalt dat de beslissing tot het plaatsen van één of meer vaste bewakingscamera's in een niet-besloten plaats wordt genomen door de verwerkingsverantwoordelijke nadat de gemeenteraad een positief advies heeft gegeven. De gemeenteraad verstrekt zijn advies na voorafgaandelijk de korpschef van de politiezone waar die plaats zich bevindt, te hebben geraadpleegd.
Parkeerwachters stellen vast dat op de Cockerillkaai de voorbehouden parkeerplaatsen voor bussen te vaak worden ingenomen door personenwagens. Vandaag gebeurt deze controle door parkeerwachters die observeren ter plaatse. Deze inzet is helaas niet afdoende om het misbruik te ontmoedigen. Klachten die de stad Antwerpen ontvangt, bevestigen deze situatie. Bussen kunnen vaak niet parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen. Buschauffeurs moeten noodgedwongen rondrijden op zoek naar alternatieve parkeerplaatsen. Er ontstaan onveilige situaties wanneer buschauffeurs genoodzaakt zijn op niet aangewezen plaatsen te stoppen. Dit leidt tot frustraties bij chauffeurs en passagiers, onder meer door verminderde toegankelijkheid van toeristische attracties en openbare voorzieningen, en tot klachten van busbedrijven over de beperkte bruikbaarheid van de aanwezige parkeerinfrastructuur.
Gerichte en intensievere controles op de voorbehouden parkeerplaatsen en een betere handhaving kunnen bijdragen aan een structurele oplossing voor deze problematiek. Door strategisch geplaatste camera's ter hoogte van de busparkeerplaatsen wordt 24/7 uurstoezicht mogelijk. Het intelligent beeldregistratiesysteem kan de functionaliteit van de busparkeerplaatsen helpen waarborgen. Het gebruik van deze slimme camera's maakt enerzijds gerichte controles mogelijk op de specifieke probleemtijdstippen en leidt anderzijds tot een consequente sanctionering door een strikte toepassing van de GAS-boetes voor overtreders die met personenwagens parkeren op de voorbehouden busparkeerplaatsen. De handhaving wordt aanzienlijk effectiever, consequenter en daadkrachtiger en dit zonder extra druk te leggen op het personeel. De inzet van de slimme camera's, die vandaag succesvol aan de laad- en loszones werden geïnstalleerd, zijn een geschikte cameratechnologie om deze problematiek te remediëren. Het resulteert in het sneller en efficiënter inzetten van medewerkers, zonder de mensen zwaarder te belasten. De vaststellingen worden doeltreffender opgemerkt. De beelden kunnen bovendien bijdragen om misbruik gericht te monitoren.
Overwegende dat:
wordt er aan de gemeenteraad gevraagd om een gunstig advies te verlenen voor de plaatsing en het gebruik van ANPR-camera’s voor de handhaving van de busparkeerplaatsen (voorzien van verkeersbord E9d) op de Cockerillkaai te 2000 Antwerpen.
De plaatsing en het onderhoud van de camera’s worden aangerekend op het budget van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen.
Gunstig advies
Hebben zich onthouden: GROEN en VLAAMS BELANG.
De gemeenteraad verleent een gunstig advies met betrekking tot de plaatsing en het gebruik van ANPR-camera's voor het toezicht en de handhaving van de busparkeerplaatsen op de Cockerillkaai te 2000 Antwerpen.