De stad Antwerpen keurde op 29 april 2019 het Politiereglement op de seksuitbatingen goed (jaarnummer 315), waarin een eenvormig regelgevend kader werd ingevoerd voor dergelijk type inrichtingen. In het politiereglement werd bepaald dat seksuitbatingen moeten voldoen aan de regels inzake stedenbouw, brandveiligheid, hygiëne en moraliteit.
Dit politiereglement werd later nog gewijzigd. De laatste wijziging werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 januari 2024 (jaarnummer 72).
Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet
De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:
Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.
Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014. Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Artikel 2 §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.
Artikel 6 §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.
Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de schorsing, de intrekking en de sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.
Artikel 4 §5 van deze wet bepaalt: indien de gemeenteraad in zijn reglementen of verordeningen de mogelijkheid voorziet om de administratieve geldboete ten aanzien van minderjarigen op te leggen, wint hij vooraf het advies in betreffende dat reglement of die verordening van het orgaan of de organen die een adviesbevoegdheid hebben in jeugdzaken, voor zover het aanwezig is of zij aanwezig zijn in de gemeente.
Wijziging politiereglement op seksuitbatingen. 3 - Voorwaarden. 4 - Bijkomende uitbatingsvoorwaarden.
De stad Antwerpen lanceerde een hele reeks initiatieven in het kader van preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag, hierna SGG, in het uitgaansleven. Naast een sensibiliseringscampagne, gericht op bezoekers van het uitgaansleven, ontwikkelde de stad samen met Politiezone Antwerpen en Sensoa ondersteunend materiaal voor medewerkers in het uitgaansleven en stadspersoneel. Op die manier wil men ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt, zowel op straat als in het nachtleven. Hiervoor werden richtlijnen over een zorgzone (Safe Space) ontwikkeld (https://www.antwerpen.be/info/aanpak-grensoverschrijdend-gedrag-uitgaansleven) .
Een erotisch pop-up event richt zich op seksuele activiteiten, wat specifieke aandacht vraagt voor het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van de aanwezigen. Daarom verplichten we erotische pop-up events met meer dan 500 deelnemers om een zorgzone in te richten.
In deze zone kunnen deelnemers tot rust komen, opgevangen worden en hulp krijgen.
Deze wijziging werd voorgelegd aan de Jeugdraad van de stad Antwerpen. Vanuit de adviesbevoegdheid jeugd via de jeugdraad zijn er geen opmerkingen op de voorgestelde wijzigingen.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het politiereglement op de seksuitbatingen goed met ingang van maandag 30 juni 2025.
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het politiereglement op de seksuitbatingen vermeld in artikel 1.