Beste burgemeester,
Begin juni in de Antwerpse haven een container geblokkeerd met drie paletten kegellagers bestemd voor Ashot Ashkelon Industries, een Israëlische producent van onderdelen voor ruimtevaart en defensie. De container werd tegengehouden, na een melding door Vredesactie bij de dienst Controle en Goederen dat onder de bevoegdheid valt van de Vlaamse Minister -president. Dit is niet meer dan terecht, de keleglagers zullen wellicht gebruikt worden voor tanks die ingezet worden in Gaza.
De genocidale oorlog van Israël woedt daar nu al meer dan 19 maanden en veranderde het terrein in de hel op aarde voor al wie er leeft. Met meer dan 100.000 doden met een gemiddelde leeftijd 5,5 jaar, wordt de overblijvende bevolking van meer dan 2 miljoen mensen vandaag opzettelijk verstoken van medische ondersteuning en voeding, terwijl de bombardementen meedogenloos verdergaan.
De omvang van de vernietiging en het menselijk leed is apocalyptisch. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft in januari 2026 een vermoeden van genocide vastgelesteld en alle overheden opgeroepen te zorgen dat ze op geen enkele manier medeplichtig zijn aan dit geweld. Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft op haar beurt arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen premier Netanyahu en recent namen verschillende landen sancties tegen de extreemrechtse ministers Smotrich en Ben Gvir.
In onze stad staat het Havenbedrijf -samen met andere overheidsdiensten- in voor de uitvoering van het havenbeleid. De vraag stelt zich nu in hoeverre het havenbedrijf zelf pro-actief aan de slag gaat met de problematiek van de uit- en doorvoer naar Israël.
Temeer gezien steeds duidelijkere en problematisch dubbelzinnige houding van dit stadsbestuur. Geen helder aankoopprocotol, geen helder protocol over het uithangen van vlaggen van landen die zich bezondigen aan mensenrechtenschendingen en dit ondanks eerder protest, geen duidelijkheid over de banden met steden in Israël. Deze passiviteit en ontransparantie is opvallend.
Zo lijkt het uit het antwoord op de schriftelijke vraag van collega De Cock van 31 maart alsof onze stad geen preferentiële banden heeft met Israëlische steden. Nochtans werd in 2016 de vriendschapsband met de stad Haifa hernieuwd. Deze vriendschapsband focust op economische, educatieve en interculturele samenwerking. Hierbij werd verwezen naar Bluechem, Bluegate, BlueHealth en de haven.
De vraag stelt zich nu:
- Zal het stadsbestuur de Israëlische vlag weghalen?
- Wat is de policy van ons havenbedrijf mbt de oproep van het ICJ? Welke protocollen leeft ze na? Neemt ze hierbij een actieve rol op of enkel volgend?
- Wat is de stand van zaken mbt de vriendschapsband met Haifa? Bestaat ze nog? In welke vorm?
- Gezien de economische, academische, culturele en militaire samenwerkingen die er internationaal nog steeds bestaan met het Israëlische regime: op welke vlakken neemt het stadsbestuur concreet actie gezien het verderdurende nietsontziende genocidaire geweld en de oproep van het ICJ om elke medeplichtigheid hieraan uit te sluiten? Zowel op vlak van eigen lokaal beleid, als op vlak van aankoopbeleid, beleid van haar dochterentiteiten alsook op vlak van de doorvoer- en uitvoer via de haven?
Alvast mijn dank voor uw antwoorden,
Volgende motie, interpellatie en informatieve vraag worden tezamen besproken.
Raadsleden Toumi, Almaci en Van Rooy stellen hun vragen.
De waarnemend burgemeester geeft antwoord.
Raadsleden Toumi, Almaci en Van Rooy houden nog een wederwoord.
De gemeenteraad verwerpt de voorliggende motie bij monde van de fractievoorzitters.
Stemden voor de motie: PVDA en GROEN.
Stemden tegen de motie: N-VA, Vooruit en VLAAMS BELANG.
Hebben zich onthouden: cd&v.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.